ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ

Ενιαίος Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022




Μήνυµα από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύµβουλο

Στην εποχή του “permacrisis”,  πολίτες, κοινωνίες, κράτη κι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωποι με μία δύσκολη πραγματικότητα αδιάκοπων προκλήσεων, τις οποίες καλούνται να διαχειριστούν με διαύγεια, ψυχραιμία και προσαρμοστικότητα, για να μην θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον των επόμενων γενεών. Και το 2022, οι προκλήσεις αυτές ήταν πολλές: πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, φυσικές καταστροφές, εφιαλτικά σενάρια για το περιβάλλον.
Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά και τεράστια ευθύνη. Ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για να δώσουμε λύσεις σε επείγοντα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η ανεξέλεγκτη κατανάλωση φυσικών πόρων, η ενεργειακή κρίση. Και ευθύνη να κάνουμε την υπέρβαση, να κάνουμε περισσότερα από αυτά που μας αναλογούν, για να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας.
Στον Όμιλο ΟΤΕ αναλαμβάνουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης, και αξιοποιούμε την τεχνολογία, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Φτιάχνουμε τις δικτυακές υποδομές που χρειάζεται η χώρα για την επόμενη δεκαετία, ψηφιακοποιούμε το δημόσιο και τις επιχειρήσεις, απαντάμε στις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών, του συγχρόνου ανθρώπου.
Ταυτόχρονα, διαμορφώνουμε τη λειτουργία και τις δράσεις μας βάσει τεσσάρων προτεραιοτήτων της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης: την κλιματική ουδετερότητα, την κυκλική οικονομία σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, τη συμπερίληψη και τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία, και την ψηφιακή κοινωνία για όλους. Εφαρμόζοντας τη στρατηγική μας, η οποία είναι εναρμονισμένη με εκείνη του Ομίλου Deutsche Telekom, το 2022, ενισχύσαμε τη θετική μας επίδραση στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.
Στην πορεία μας για κλιματική ουδετερότητα, πετύχαμε μείωση 89% σε σχέση με το 2017, στις άμεσες και έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις μας. Ο ηλεκτρισμός που καταναλώνουμε προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα από τη λειτουργία μας έως το 2025, και σε όλη την αλυσίδα αξίας έως το 2040.
Εφαρμόζοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας για τη διατήρηση και αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων, πετύχαμε τον στόχο για 100% βιώσιμη διαχείριση των ICTαποβλήτων μας. Επίσης συλλέξαμε περισσότερα από 550.000 τεμάχια τερματικού εξοπλισμού και 155.000 συσκευές για να ανακατασκευαστούν ή ανακυκλωθούν.
Οι αξίες της Διαφορετικότητας, της Ισότητας και της Συμπερίληψης χαρακτηρίζουν την εργασιακή μας κουλτούρα. Κλείσαμε τη χρονιά με το ποσοστό των γυναικών σε θέσεις ευθύνης να ανέρχεται σε 32%, ενώ το ποσοστό των γυναικών στο σύνολο των εργαζομένων έφτασε στο 41%. Ο ΟΤΕ συμπεριλήφθηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά στον δείκτη για την ισότητα των φύλων, Bloomberg Gender Equality Index.
Με στόχο τη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας για όλους, στον Όμιλο ΟΤΕ έχουμε θέσει ως προτεραιότητες την ψηφιακοποίηση της χώρας και τη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας, όπου όλοι μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα. Οι δράσεις μας για ψηφιακή συμπερίληψη το 2022, όπως το Grow Your Business και η Εκπαιδευτική Ρομποτική με το STEM, σε συνδυασμό με την κοινωνική συνεισφορά του Ομίλου ΟΤΕ, που άγγιξε στα 3,7 εκατ. ευρώ το 2022, έφτασαν τα 8,2 εκατ. ωφελούμενους συνολικά.
Και το 2022, ήμασταν ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες της χώρας, υλοποιώντας πάνω από το 60% των επενδύσεων του κλάδου, κυρίως για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς. Στόχος μας για το 2023, είναι η κάλυψη του 5G να φτάσει στο 90% και το FTTH να είναι διαθέσιμο σε 1,4 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις.
Η παρακολούθηση και καταγραφή των επιδόσεών μας είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Πάνω απ’ όλα, είναι μία πυξίδα για τη μετέπειτα πορεία μας, ένας οδηγός για να προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και να αναλαμβάνουμε δράση.
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Για να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους, δεν αρκεί να κάνουμε το ελάχιστο. Με το πάθος και τη δέσμευση της διοίκησης και των ανθρώπων μας, και με επίγνωση του ειδικού βάρους του Ομίλου ΟΤΕ για τη χώρα και την κοινωνία, θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να κάνουμε την διαφορά με την βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο της λειτουργίας και της δράσης μας.

Μιχάλης Τσαμάζ
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ



Προφίλ Απολογισμού 

Ο Ενιαίος Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ 2022 αφορά τις δραστηριότητες των εταιρειών του Ομίλου.


Πεδίο Εφαρμογής και Όρια του Απολογισμού

Ο παρών Ενιαίος Απολογισµός Βιώσιµης Ανάπτυξης καλύπτει την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 31 ∆εκεµβρίου 2022 (εκτός εάν άλλως αναφέρεται) και απευθύνεται σε όλες τις οµάδες ενδιαφερόµενων µερών του Οµίλου ΟΤΕ.
Πρόκειται για τον τέταρτο Ενιαίο Απολογισµό Βιώσιµης Ανάπτυξης του Οµίλου ΟΤΕ που συντάχθηκε σύµφωνα µε τις αρχές του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Υποβολής Ολοκληρωµένων Εκθέσεων (IIRC), στον οποίο παρουσιάζονται ενοποιηµένα στοιχεία για τον Όµιλο
Τα οικονοµικά στοιχεία αφορούν όλες τις εταιρείες του Οµίλου, εκτός εάν άλλως αναφέρεται.
Ο Απολογισµός συγκεντρώνει µη οικονοµικά στοιχεία για τις ακόλουθες εταιρείες οι οποίες συνεισφέρουν το 99% των εσόδων του Οµίλου:
OTE, COSMOTE, Γερμανός, CTS, OTE Globe, OTE Academy and COSMOTE e-Value (με έδρα την Ελλάδα), and Telekom Romania Mobile Communications (με έδρα την Ρουμανία).

Καθορισµός περιεχοµένου του Απολογισµού.
Το περιεχόµενο του Απολογισµού ορίζεται µε βάση τις παρακάτω αρχές και κατευθυντήριες οδηγίες:
Κατευθυντήριες Οδηγίες του Global Reporting Initiative (GRI) για την Υποβολή Εκθέσεων Βιωσιµότητας (Πρότυπα GRI 2021)
Αρχές της Συµµετοχικότητας, Ουσιαστικότητας, Ανταπόκρισης και Επίδρασης του Προτύπου Υπευθυνότητας ΑΑ1000AP,
Αρχές του Οικουµενικού Συµφώνου των Ηνωµένων Εθνών (UN Global Compact),
Οδηγός ∆ηµοσιοποίησης Πληροφοριών ESG του Χρηµατιστηρίου Αθηνών (ATHEX) (έκδοση του 2022),
Κριτήρια του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιµότητας, Κατευθυντήριες Οδηγίες του SASB (SASB Standards για τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών).
Επιπλέον, ελήφθησαν υπόψη και οι κατευθυντήριες οδηγίες της Οµάδας Εργασίας για τη ∆ηµοσιοποίηση Χρηµατοοικονοµικών Πληροφοριών σχετικών µε το Kλίµα (TCFD Task Force on Climate-related Financial Disclosures - TCFD).

Επιπρόσθετα, οι εταιρείες έλαβαν υπόψη:
Το όραµα, την επιχειρηματική στρατηγική και τις στρατηγικές προτεραιότητες βιώσιμης ανάπτυξης του Οµίλου,
Τα αποτελέσµατα του διαλόγου µε τα ενδιαφερόµενα µέρη,
Τα σηµαντικότερα θέµατα βιωσιµότητας που προέκυψαν από την Ανάλυση Ουσιαστικότητας που διεξήχθει το 2022, λαμβάνοντας υπόψη την ανάλυση δύο διαστάσεων (double materiality),
Τα σχόλια των ενδιαφερόµενων µερών σχετικά µε τον Ενιαίο Απολογισµό Βιώσιµης Ανάπτυξης Οµίλου ΟΤΕ για το 2021.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τον Ενιαίο Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022. Ο Ενιαίος Απολογισµός Βιώσιµης Ανάπτυξης υπόκειται σε εξωτερική διασφάλιση, η οποία αφορά την εφαρµογή των Αρχών του Προτύπου Υπευθυνότητας AA1000AP και ειδικών δεικτών επίδοσης των εταιρειών του Οµίλου ΟΤΕ (βλ. Ανεξάρτητη Έκθεση Διασφάλισης).

Στοιχεία Απολογισμού
Στο πλαίσιο της διαδικασίας κατάρτισης του απολογισµού, όλα τα συναφή στοιχεία ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική ∆ιακυβέρνηση) συλλέχθηκαν και παρουσιάσθηκαν σύµφωνα µε τις διεθνείς αρχές για την υποβολή εκθέσεων βιώσιµης ανάπτυξης.
Tα στοιχεία του Απολογισµού προκύπτουν από τα συστήµατα υποβολής στοιχείων του Οµίλου ΟΤΕ και ενδεικτικά περιλαµβάνουν: συγκεντρωτικά οικονοµικά στοιχεία, συγκεντρωτικά στοιχεία σχετικά µε το προσωπικό και την εξυπηρέτηση πελατών, και συνοπτικά στοιχεία που αφορούν κανονιστικές πράξεις. Επίσης, περιλαµβάνουν περιβαλλοντικά στοιχεία που υπολογίζονται σύµφωνα µε διεθνώς αποδεκτές µεθόδους, βάσει των στοιχείων που παρέχονται από τις αρµόδιες ∆ιευθύνσεις των εταιρειών. Η συλλογή και παρουσίαση των στοιχείων πραγματοποιήθηκαν ακολουθώντας τους ορισµούς και τις παραµέτρους όπως ορίζονται από το GRI 2021 καθώς και εσωτερικές κατευθυντήριες γραµµές. Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά µε τις τεχνικές και τις µεθόδους µέτρησης για την αξιολόγηση των στοιχείων παρουσιάζονται στον Απολογισµό. Συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία συλλογής δεδομένων περιλαμβάνονται επίσης στην ενότητα «Μη Χρηματοοικονομική Κατάσταση» της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης 2022.
Όσον αφορά τις αναπροσαρμογές των εσόδων, στο πλαίσιο της απόφασης της Επιτροπής Διερμηνειών των ΔΠΧΑ που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2022, αναθεωρήθηκε η πρακτική διάκρισης εντολέα και εντολοδόχου, έχοντας ως αποτέλεσμα αλλαγές στην αναγνώριση του μεικτού έναντι του καθαρού εσόδου. Τα συγκριτικά στοιχεία του προηγούμενου έτους αναπροσαρμόστηκαν αναδρομικά. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναπροσαρμογή οικονομικών δεδομένων είναι διαθέσιμες στην Ετήσια Οικονομική Έκθεση Ομίλου ΟΤΕ 2020. Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές πληροφορίες, οι εκπομπές ενέργειας και αερίων του θερμοκηπίου υπολογίστηκαν εκ νέου λόγω της εναρμόνισης των παραμέτρων που χρησιμοποιούνται σε επίπεδο ομίλου DT (θερμογόνος δύναμη φυσικού αερίου).

Σύνταξη σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ)
Οι ενοποιηµένες και εταιρικές χρηµατοοικονοµικές καταστάσεις συντάχθηκαν σύµφωνα µε τα ∆ιεθνή Πρότυπα Χρηµατοοικονοµικής Αναφοράς (∆ΠΧΑ) που έχουν εκδοθεί από το Συµβούλιο ∆ιεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB), και τις ερµηνείες που εξέδωσε η Επιτροπή Ερµηνειών των ∆ιεθνών Προτύπων Χρηµατοοικονοµικής Αναφοράς, όπως αυτές έχουν υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πλήρης οικονοµική δραστηριότητα του Οµίλου για το έτος 2022 παρουσιάζεται στην Ετήσια Οικονοµική Έκθεση 2022.

Σύνταξη σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες του GRI
Ο Απολογισµός έχει συνταχθεί σύµφωνα (in accordance) µε τις Κατευθυντήριες Οδηγίες του Global Reporting Initiative (GRI).

Σύνταξη σύμφωνα με τον Οδηγό Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEX)
Η αποστολή του Χρηµατιστηρίου Αθηνών να συνδράµει τις ελληνικές εισηγµένες εταιρείες στην προσπάθεια τους να βελτιώσουν την επίδοσή τους σε θέµατα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) και να επικοινωνούν αποτελεσµατικά µε τους επενδυτές, λειτουργεί ως µοχλός για τον Όµιλο ΟΤΕ που δηµοσιοποιεί τις επιδόσεις του σε σχέση µε τους βασικούς, τους προηγµένους και τους κλαδικούς δείκτες µέτρησης που περιγράφονται στον Οδηγό.

Σύνταξη συμφωνα με τις οδηγίες της Ομάδας Εργασίας για τη Δημοσιοποίηση Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών σχετικών με το Κλίμα (TCFD).
Ο Όµιλος OTE διαθέτει µια ισχυρή και σαφή στρατηγική σχετικά µε την κλιµατική αλλαγή η οποία προβλέπει την ελαχιστοποίηση του αρνητικού αντίκτυπου των δραστηριοτήτων του ομίλου στο περιβάλλον περιβάλλον και τη δηµιουργία νέων ευκαιριών για προϊόντα και υπηρεσίες που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, µε στόχο τη µετάβαση σε µια οικονοµία χαµηλών εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα.
Όπως και στον περσινό Ενιαίο Απολογισµό, με στόχο να ενισχύσει τη στρατηγική του για το κλίµα, ο Όµιλος βελτίωσε τη διαδικασία δηµοσιοποίησης χρηµατοοικονοµικών πληροφοριών σχετικών µε το κλίµα ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες TCFD. Οι δηµοσιοποιήσεις που περιλαµβάνονται στον Απολογισµό ευθυγραµµίζονται µε τους τέσσερις (4) θεµατικούς πυλώνες TCFD (Εταιρική ∆ιακυβέρνηση, Στρατηγική, ∆ιαχείριση Κινδύνων, Δείκτες).


Σχόλια σχετικά με τον Απολογισμό
Ο Απολογισµός δηµοσιεύεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική µορφή στο διαδίκτυο. Όλες οι απόψεις και παρατηρήσεις των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτες. Μπορείτε να στείλετε τα σχόλιά σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: otegroup.cr@ote.gr

 
Παρουσίαση Ομίλου
Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα. Προσφέρει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών: σταθερή και κινητή τηλεφωνία, ευρυζωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης και ολοκληρωμένες λύσεις «ICT» («ΤΠΕ»), ενώ επιδιώκει την επέκτασή της δραστηριότητάς του σε όμορες αγορές με τη λειτουργία της Payzy, μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμών. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στους τοµείς των ναυτιλιακών επικοινωνιών και των ακινήτων. Εκτός Ελλάδας, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στην αγορά τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Ομίλου είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες των εταιρειών και στις ενότητες Χαρτοφυλάκιο Προϊόντων και Υπηρεσιών και Προϊόντα και Υπηρεσίες για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Ελλάδα
Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος Α.Ε. («ΟΤΕ») είναι η μητρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ και ο κύριος πάροχος σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ΤΠΕ, σταθερής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, δεδομένων και μισθωμένων γραμμών.
Ο ΟΤΕ είναι ανώνυμη εταιρεία ιδρυθείσα στην Αθήνα το 1949 και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μέχρι την 19η Σεπτεμβρίου του 2010, τα πιστοποιητικά κατάθεσης αμερικανικού αποθετηρίου του ΟΤΕ (American Depositary Receipts - ADRs) ήταν εισηγμένα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Μετά την αποχώρηση του από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τα ADRs διαπραγματεύονται στην εξωχρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ (US OTC/Over the Counter). Τα Παγκόσμια Πιστοποιητικά Αποθετηρίου (Global Depositary Receipts/GDRs) του ΟΤΕ είναι εισηγμένα και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Ο Όμιλος ΟΤΕ, πέραν της μητρικής Εταιρείας, περιλαμβάνει και τις εταιρείες στις οποίες ο ΟΤΕ, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ασκεί έλεγχο. Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις των μη εισηγμένων εταιρειών οι οποίες ενοποιούνται και αντιπροσωπεύουν αθροιστικά ποσοστό μεγαλύτερο από το 5,0% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών ή του ενοποιημένου ενεργητικού ή των ενοποιημένων αποτελεσμάτων μετά την αφαίρεση της αναλογίας των μετοχών της μειοψηφίας, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της μητρικής Εταιρείας.
Η COSMOTE Α.Ε., θυγατρική του ΟΤΕ, είναι ο κύριος πάροχος υπηρεσιών κινητής στην Ελλάδα
Ο Όμιλος ΟΤΕ ενοποίησε όλα τα προϊόντα σταθερής, κινητής, Internet και τηλεόρασης υπό το ενιαίο εμπορικό σήμα της COSMOTE στην ελληνική αγορά, προκειμένου όλοι οι πελάτες να απολαμβάνουν έναν ολοκληρωμένο κόσμο επικοινωνίας και ψυχαγωγίας εύκολα, γρήγορα και απλά.
Το δίκτυο καταστημάτων του Ομίλου στην Ελλάδα περιλαμβάνει 247 καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και 117 καταστήματα COSMOTE.
Η OTEGLOBE είναι ο πάροχος διεθνών τηλεπικοινωνιών χονδρικής και παρέχει μια πλήρη γκάμα υπηρεσιών τηλεφωνίας, μεταφοράς δεδομένων, και εταιρικών υπηρεσιών σε άλλους διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και πολυεθνικές εταιρείες.
Η ΟΤΕ ESTATE δραστηριοποιείται στη διαχείριση και εμπορική αξιοποίηση των ακινήτων του Ομίλου ΟΤΕ.
Το OTEACADEMY παρέχει καινοτόμες εκπαιδευτικές υπηρεσίες συνεισφέροντας στην εξέλιξη του ανθρωπίνου δυναμικού.
Η OTESAT MARITEL είναι ο κύριος πάροχος δορυφορικών υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας για την ελληνική ναυτιλιακή βιοµηχανία και ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόµενους παρόχους στην παγκόσµια ναυτιλιακή αγορά.

Ρουµανία
Η Telekom Romania Mobile Communications (TKRM) είναι ένα δυναμικό εμπορικό σήμα που προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε μια ευρεία κοινότητα πελατών. Αποστολή της είναι να παρέχει στους πελάτες της την εμπειρία που επιθυμούν, φροντίζοντας τους και βάζοντας τα συμφέροντά τους πάνω απ' όλα. Το σλόγκαν "Κινητή τηλεφωνία όπως τη θέλετε" αποτελεί την κατευθυντήρια αρχή της. Η TKRM απλοποιεί τη ζωή των πελατών της, παρέχοντάς τους απεριόριστη κινητικότητα για να παραμένουν συνδεδεμένοι οπουδήποτε, οποτεδήποτε, από οποιαδήποτε συσκευή, χωρίς προβλήματα και έγνοιες. Σε δίκαιη τιμή, χωρίς κρυφές ρήτρες. Το εμπορικό σήμα Telekom συνδέεται με τη Deutsche Telekom, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας παγκοσμίως.

Συμφωνία για την απόσχιση του επιχειρηματικού κλάδου Λειτουργίας Συντήρησης και Σχεδιασμού Χώρων και Κτιρίων
Την 1 Νοεμβρίου 2022, οι Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των Μετόχων του ΟΤΕ και της COSMOTE ενέκριναν το Σχέδιο Σύμβασης Διάσπασης μέσω Απόσχισης του επιχειρηματικού κλάδου λειτουργίας, συντήρησης και σχεδιασμού χώρων και κτιρίων και την απορρόφηση του από την 100% θυγατρική του Ομίλου, ΟΤΕ ΑΚΙΝΗΤΑ (ΟΤΕ Estate). Η διαδικασία απόσχισης ολοκληρώθηκε την 1 Δεκεμβρίου 2022.

Εξελίξεις σχετικά με την OTE GLOBE
Τον Ιούλιο 2022, τα Διοικητικά Συμβούλια ΟΤΕ και OTE GLOBE αποφάσισαν την έναρξη των διαδικασιών συγχώνευσης με απορρόφηση από τον ΟΤΕ της κατά 100% θυγατρικής του εταιρείας OTE GLOBE. Το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης των εταιρειών ΟΤΕ και OTE GLOBE, εγκρίθηκε με απόφαση των Διοικητικών τους Συμβουλίων τον Οκτώβριο 2022.
Ήδη μετά την λήξη της χρήσης και συγκεκριμένα τη 2η Ιανουαρίου 2023 συντελέστηκε η συγχώνευση με την καταχώριση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) της απόφασης της αρμόδιας αρχής που ενέκρινε τη συγχώνευση.

Χαρτοφυλάκιο Προϊόντων και Υπηρεσιών

Χαρακτηριστικά της αγοράς τεχνολογίας
Ο Όμιλος ΟΤΕ στην Ελλάδα, έχοντας ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό του σε Ψηφιακό Πάροχο Τηλεπικοινωνιών (Digital Telco), παρέχει υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, Internet, συνδρομητικής τηλεόρασης, καθώς και ολοκληρωμένες λύσεις ΤΠΕ και τηλεόρασης. Στο εξωτερικό, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στην αγορά τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας.
Σύμφωνα με τη πιο πρόσφατη επισκόπηση της αγοράς για τους τοµείς Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδροµικών Υπηρεσιών που πραγµατοποίησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων (EETT), στην Ελλάδα, οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών αντιπροσωπεύουν το 86,5% της αγοράς του κλάδου τηλεπικοινωνιών, οι υπηρεσίες τηλεόρασης το 4,6% ενώ ο εξοπλισμός αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο 8,9% του κύκλου εργασιών. Επίσης, η συνεισφορά του τοµέα τηλεπικοινωνιών στο ΑΕΠ της Ελλάδας ανήλθε στο 2,9% το 2020. Ο Όµιλος ΟΤΕ επενδύει εντατικά σε ∆ίκτυα Νέας Γενιάς, αναπτύσσοντας υποδοµές που δίνουν ώθηση στην ελληνική οικονοµία και δηµιουργούν προοπτικές ανάπτυξης. Αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα, έχοντας επενδύσει περίπου 5 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, ο Όμιλος υλοποιεί επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ έως το 2027, ώστε να προσφέρει ακόµα υψηλότερες ταχύτητες και µεγαλύτερη κάλυψη στην σταθερή και την κινητή.

Βασικά προϊόντα και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών
Η COSMOTE έχει αναλάβει τον ρόλο του brand ambassador για τα κύρια προϊόντα και τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ προκειμένου να διασφαλίσει την αδιάλειπτη παροχή τους σε όλους τους πελάτες του Ομίλου.

Σταθερή τηλεφωνία
Ο Όμιλος OTE παρέχει υπηρεσίες σταθερής τηλεπικοινωνίας για τοπικές, υπεραστικές και διεθνείς κλήσεις στην Ελλάδα, προσφέροντας υπηρεσίες Internet και ολοκληρωμένες λύσεις ΙΡ μέσω υποδομών Vectoring/Supervectoring και Fiber-To-The-Home (FTTH)..
Επιπλέον, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας, το οποίο περιλαμβάνει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, Intelligent Network, υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων με χρήση IP, μισθωμένες γραμμές, κοινόχρηστα τηλέφωνα, κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, πώληση πάγιου εξοπλισμού και υπηρεσίες πληροφοριών καταλόγου.

Κινητή τηλεφωνία
Ο Όμιλος προσφέρει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων μέσω της COSMOTE, στην Ελλάδα, και της Telekom Romania Mobile Communications, στη Ρουμανία:
Στην Ελλάδα, με τη χρήση τεχνολογιών GPRS/UMTSGMTS,  4G/LTE, 4G+/LTE-A, 5G και τοπικής πολυσημειακής υπηρεσίας διανομής.
Στη Ρουµανία, µε τη χρήση τεχνολογιών GSM/GPRS, 3G, 4G/LTE,4G+/LTE-A 900, GSM 1800, 3G και 4G.

Υπηρεσίες και περιεχόμενο τηλεόρασης
O Όμιλος OTE παρέχει υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης xDSL (IPTV και OTT TV) και δορυφόρου. Την 31η Δεκεμβρίου 2022, ο αριθμός των συνδρομητών COSMOTE TV ανερχόταν στους 642.687.

Σύγκλιση Υπηρεσιών
Η COSMOTE προχωράει σε σύγκλιση των υπηρεσιών της (FMC) συνδυάζοντας πακέτα σταθερής, κινητής και τηλεόρασης. Με τον τρόπο αυτό, καλύπτει εξ ολοκλήρου τις ανάγκες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας όλων των συνδρομητών (ατομικών και οικογενειακών προγραμμάτων), εξασφαλίζοντας μια άριστη εμπειρία και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μοιράζονται ακόμη περισσότερα, όπου κι αν βρίσκονται.

Business IT solutions
Ο Όμιλος OTE παρέχει σε εταιρικούς πελάτες κι επιχειρήσεις ολοκληρωμένες λύσεις τεχνολογίας Business IT Solutions όπως: υπηρεσίες cloud «Infrastructure as a Service» («IaaS»), cloud servers, online αποθηκευτικό χώρο (cloud storage), Platform as a Service («PaaS»), και πολλές ακόμη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα παρεχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας.
Οι παραπάνω λύσεις έχουν ενοποιηθεί με βασικές υπηρεσίες συνδεσιμότητας: IP VPN, υπηρεσίες Ethernet, μισθωμένες γραμμές, Dedicated Internet Access (DIA), δίκτυο ATM, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κυκλώματα, καθώς και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, όπως Σύμβαση Επιπέδου Υπηρεσιών (Service Level Agreement - SLA), εγγυήσεις ποιότητας με Class of Service (CoS), και διαχείριση της υπηρεσίας Managed Network Services (MNS).

Εξυπηρέτηση Πελατών και Καταστήµατα Λιανικής

COSMOTE e-Value
Η COSMOTE e-Value δραστηριοποιείται από το 1999 στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών εξυπηρέτησης πελατών. Με 20 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών και περίπου 7.000 εξειδικευμένους εκπροσώπους, η COSMOTE e-Value αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία, παρέχοντας υπηρεσίες εξωτερικής ανάθεσης (outsourcing) των επιχειρηματικών διαδικασιών και της εμπειρίας πελάτη, με λύσεις που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του διαρκώς μεταβαλλόμενου ψηφιακού κόσμου. Η εταιρεία παρέχει ποικίλες υπηρεσίες όπως η αύξηση των πωλήσεων και η αφοσίωση των πελατών, η εξυπηρέτηση πελατών, αριστεία στην υποστήριξη πελατών, συμβουλευτικές υπηρεσίες κ.ά. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, έχει αναλάβει σημαντικά έργα τόσο για εγχώριους όσο και διεθνείς πελάτες, παρέχοντας υπηρεσίες σε 20 χώρες της ΝΑ Ευρώπης σε 16 διαφορετικές γλώσσες.

Καταστήµατα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ
Τα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στους πελάτες τους παρέχοντας πληθώρα ειδικά σχεδιασμένων τεχνολογικών προϊόντων, ενισχύοντας έτσι την αφοσίωση των πελατών και αυξάνοντας την πελατειακή βάση του Ομίλου.
Το δίκτυο καταστημάτων COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ επενδύει περαιτέρω στα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα, όπως η εμπειρία και η τεχνολογική εξειδίκευση των πωλητών, και προσφέρει υπηρεσίες και προγράμματα ΟΤΕ και COSMOTE σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, Internet και τηλεόρασης όπως και μία ευρεία γκάμα τεχνολογικών προϊόντων (όπως smart watches, wearables, smartphones, tablets, laptops, τηλεοράσεις, κονσόλες gaming).

COSMOTE Τεχνικές Υπηρεσίες (CTS)
Η COSMOTE Τεχνικές Υπηρεσίες (CTS), θυγατρική του Ομίλου ΟΤΕ, είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης προς οικιακούς και εταιρικούς πελάτες στην Ελλάδα. ∆ιαθέτει εξειδικευµένους τεχνικούς και συµβούλους τεχνολογίας σε ολόκληρη τη χώρα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσµα αντικειµένων: σταθερή και κινητή τηλεφωνία, ευρυζωνικές υπηρεσίες, συνδροµητική τηλεόραση, συνδεσιµότητα µέσα στο σπίτι ή την επιχείρηση και ηλεκτροµηχανολογικές υπηρεσίες. Επιπλέον, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες βελτιστοποίησης διαδικασιών και data analytics, σε επιχειρήσεις και οργανισµούς.

Υπηρεσίες Χονδρικής
Ο OTE Wholesale, µε γνώµονα την άριστη εµπειρία των πελατών, η οποία αποτελεί µέρος της νοοτροπίας ανάπτυξης του Οµίλου, παρέχει στήριξη καθώς και επιχειρηµατικά εργαλεία και υποδοµές υψηλής ποιότητας.
Ο Όµιλος προσφέρει σε παρόχους τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα τη δυνατότητα να δηµιουργήσουν και να επεκτείνουν µε ευκολία το χαρτοφυλάκιο τους, επιλέγοντας µέσα από ένα ευρύ φάσµα υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, προσφέρει υπηρεσίες Next Generation Access (οπτική ίνα και συνδεσιμότητα 5G), χάλκινο δίκτυο πρόσβασης, υπηρεσίες Δεδομένων, Φωνής, Κινητής και Προστιθέμενης Αξίας (φραγή κλήσεων).
Η συνεργασία με τους παρόχους δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών και οδηγεί σε οφέλη για τους οικιακούς πελάτες και τις επιχειρήσεις. Οι μακροχρόνιες συνέργειες αμοιβαίου συμφέροντος ενισχύουν τις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και θετικού αναπτυξιακού κλίματος στην ελληνική αγορά.

∆ιεθνείς τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες
Η OTE Globe παρέχει ευρεία γκάμα ολοκληρωμένων υπηρεσιών χονδρικής διεθνούς τηλεφωνίας και δεδομένων/IP, σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και πολυεθνικούς οργανισμούς εκτός Ελλάδος, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Η OTE Globe επικεντρώνεται σε σημαντικές συνεργασίες με πελάτες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα εντός του έτους, ώστε να εξυπηρετεί τις αυξανόμενες ανάγκες κίνησης δεδομένων (data traffic), και στη διατήρηση ενός μεγάλου περιθωρίου κέρδους για τις υπηρεσίες φωνής, εξυπηρετώντας τη διεθνή κυκλοφορία μέσω δικτύου ΙΡ που εξασφαλίζει την ποιότητα και ανταγωνιστικές τιμές.

Σταθερές Υποδοµές
Οι ΟΤΕ Rural North και South (και οι δύο 100% θυγατρικές OTE Εδικού Σκοπού) είναι οι Ιδιωτικοί Φορείς Σύµπραξης του Οµίλου στην Ελλάδα για το έργο «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδοµών σε «Λευκές» Αγροτικές Περιοχές», παρέχοντας τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες χονδρικής µε χρήση των υποδοµών αυτών σε αποµακρυσµένους και διάσπαρτους οικισµούς, κυρίως στα ορεινά και νησιωτικά τµήµατα της Ελλάδος. Η υλοποίηση του έργου ακολουθεί τη διαδικασία Σύµπραξης ∆ηµόσιου-Ιδιωτικού Τοµέα (Σ∆ΙΤ ή PPP) µεταξύ των ΟΤΕ Rural North, OTE Rural South, ΟΤΕ και Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ). Οι εταιρείες αναπτύσσουν και διαχειρίζονται ένα δίκτυο τηλεπικοινωνιακών υποδοµών το οποίο υποστηρίζει την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών χονδρικής από τρίτους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους προς τελικούς χρήστες (πολίτες και επιχειρήσεις) σε περισσότερους από 2.000 «λευκούς» οικισµούς.


Μοντέλο Βιώσιµης Ανάπτυξης
Ο Όμιλος ΟΤΕ αξιοποιεί την τεχνολογία και τις δυνατότητές που παρέχει για να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο για όλους. Ταυτόχρονα, µε τον τρόπο που λειτουργεί, ενισχύει τη βιώσιµη επιχειρηµατικότητά του, συµβάλλοντας στην οικονοµία, την κοινωνία και το περιβάλλον.
Το όραμα του Ομίλου ΟΤΕ είναι να γίνει ο κορυφαίος βιώσιμος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών. Η Βιώσιµη Ανάπτυξη αποτελεί βασική προτεραιότητα και ενσωματώνεται στην επιχειρηματική στρατηγική και τη λειτουργία του Ομίλου.

Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα
Ο Όμιλος λειτουργεί υπεύθυνα σε όλη την αλυσίδα αξίας, επιδιώκοντας να αποτελεί πρότυπο στον επιχειρηματικό κόσμο. Προς αυτήν την κατεύθυνση, εφαρµόζει και αναπτύσσει διαδικασίες, πολιτικές, εργαλεία και µηχανισµούς για τη διαχείριση θεµάτων: εταιρικών κινδύνων και κανονιστικής συµµόρφωσης, ανθρωπίνων δικαιωµάτων, επιχειρησιακής συνέχειας, ασφάλειας και απορρήτου των δεδοµένων, καθώς και υπεύθυνων προµηθειών και εφοδιαστικής αλυσίδας.

Εργαζόµενοι
Ο Όμιλος ΟΤΕ προσφέρει στους ανθρώπους του ένα βιώσιμο, αποτελεσματικό και τεχνολογικά προηγμένο περιβάλλον εργασίας. Καλλιεργεί κουλτούρα ανάπτυξης, ενθαρρύνει και επιδιώκει τη διαφορετικότητα, αναγνωρίζει την υψηλή απόδοση και προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης και κατάρτισης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στην εκπαίδευση. Το όραμα για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών για όλους και οι αξίες της Ισότητας, της Διαφορετικότητας και της Συμπερίληψης διαμορφώνουν τις πολιτικές και τις δράσεις που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό του Ομίλου, συμβάλλοντας στο όραμα της εταιρείας να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο για όλους. Ενθαρρύνει τη δια-τµηµατική συνεργασία, την αλληλεπίδραση και την ανοικτή επικοινωνία µεταξύ των οµάδων, έτσι ώστε ο πελάτης και η άριστη εξυπηρέτησή του να είναι πάντα στο επίκεντρο. Ταυτόχρονα, δίνει ιδιαίτερη έµφαση σε θέµατα που αφορούν στην ασφάλεια, την υγεία και την ευεξία των ανθρώπων του, ενεργοποιώντας ταχύτατα, όποτε xρειαστεί, µηχανισµούς αντιµετώπισης παντός τύπου διατάραξης της λειτουργίας (disruption) δηµιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας, προς όφελος των πελάτων και της κοινωνίας.

Πελάτες
Η εμπειρία των πελατών, σε κάθε σημείο επαφής με την εταιρεία, η εξυπηρέτηση και η ικανοποίησή τους αποτελούν βασικές προτεραιότητες για τον Όμιλο ΟΤΕ. Μέσα σ’ έναν κόσμο απεριόριστων ψηφιακών επιλογών, ο Όμιλος συνδέει τους ανθρώπους, επιδιώκοντας να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους. Μέσω του δικτύου και της τεχνολογικής υποδομής του Ομίλου, οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν και να ψυχαγωγούνται, ενώ τα ψηφιακά προϊόντα και οι υπηρεσίες του κάνουν την καθημερινή τους ζωή απλούστερη και ευκολότερη. Ο Όμιλος ΟΤΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα, και τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύσσει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, προσφέροντας περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη για όλους

Κοινωνία
Ο Όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων ατόμων όλων των ηλικιών, προσφέροντας σε όλους ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες. Ο Όμιλος στοχεύει να καταστήσει την τεχνολογία προσβάσιμη σε όλους, να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα και να διαμορφώσει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην ψηφιακή εποχή. Υλοποιεί πληθώρα πρωτοβουλιών κοινωνικής συνεισφοράς και εταιρικού εθελοντισμού με στόχο να παρέχει στήριξη στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τα παιδιά, τον τομέα της εκπαίδευσης, τις τοπικές κοινότητες, την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Κλιµα και Περιβάλλον
Ο Όμιλος επιδιώκει την οικονομική του ανάπτυξη σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα σε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων του. Ένας από τους σημαντικότερους άξονες της περιβαλλοντικής στρατηγικής του είναι η συμμετοχή του στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (όπως η διαχείριση ενέργειας και εκπομπών) και η συνεχής ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του. Βασικοί άξονες της περιβαλλοντικής στρατηγικής του είναι η συμμετοχή του στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (όπως η διαχείριση ενέργειας και εκπομπών) και η συνεχής ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του. Οι στόχοι που τίθενται αφορούν στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δραστηριότητές του, στην ανάπτυξη και παροχή προϊόντων και υπηρεσιών που ενισχύουν την αύξηση της παραγωγικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος σε άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ενδιαφερομένων μερών.

Στρατηγικές Προτεραιότητες Βιώσιμης Ανάπτυξης
Οι προσπάθειες, οι δράσεις και οι δεσμεύσεις του Ομίλου ΟΤΕ σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης επικεντρώνονται σε τέσσερις στρατηγικές προτεραιότητες, οι οποίες είναι ευθυγραμμισμένες με αυτές του Ομίλου Deutsche Telekom:
Κλιματική Ουδετερότητα: Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την λειτουργία του Ομίλου και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Κυκλική Οικονομία σε όλη την Αλυσίδα Αξίας: Εξοικονόμηση φυσικών πόρων και προώθηση των αρχών κυκλικής οικονομίας σε όλη την αλυσίδα αξίας.
Συμπερίληψη & Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία: Εταιρική κουλτούρα και καθημερινή πρακτική του Ομίλου ΟΤΕ που προάγει τις αξίες της Διαφορετικότητας, της Ισότητας και της Συμπερίληψης.
Ψηφιακή Κοινωνία για όλους: Καθοριστική συμβολή του Ομίλου ΟΤΕ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και ταυτόχρονη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής όλων στον ψηφιακό κόσμο.

Στρατηγική Ψηφιακής Ένταξης και Περιβαλλοντικής Προστασίας Ομίλου OTE & DT Europe
O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου OTE, Μιχάλης Τσαμάζ, έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διαδικασία εφαρμογής της Στρατηγικής ESG 2021-2024 της DT Europe. Η DT Europe υλοποιεί το πρόγραμμα 9 στρατηγικών προτεραιοτήτων με όραμα να κερδίσει την αγορά, κατέχοντας τη θέση του πελατοκεντρικού και ψηφιακού ηγέτη στην Ευρώπη.
Η Βιώσιμη Ανάπτυξη τέθηκε στο επίκεντρο αυτών των 9 στρατηγικών προτεραιοτήτων. Έτσι, το 2021, θεσπίστηκε ένα κοινό πλαίσιο για τους δύο βασικούς άξονες της στρατηγικής, την «Ψηφιακή Ένταξη» και την «Προστασία του Περιβάλλοντος», εντός τους οποίου καθορίστηκαν συγκεκριµένες δεσµεύσεις, συνοδευόµενες από βασικούς δείκτες επιδόσεων και ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους για την Deutsche Telekom Europe.
Το 2022, η εφαρμογή της στρατηγικής συνεχίστηκε, ενώ οι αντίστοιχες δεσμεύσεις και στόχοι ελέγχθηκαν και ενισχύθηκαν, πέραν των περαιτέρω μέτρων ευθυγράμμισης που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους.

Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ
Ο Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Αρχών του Ομίλου ΟΤΕ καθορίζει τους κανόνες συμπεριφοράς σχετικά με τα θέματα ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων, τους οποίους όλοι οι εργαζόμενοι του Ομίλου, οι επενδυτές και οι προμηθευτές οφείλουν να σέβονται και να τηρούν. Με την υιοθέτηση του Κώδικα, ο Όμιλος αναγνωρίζει και σέβεται τη διαφορετικότητα των εργαζομένων του όσον αφορά το φύλο, την ηλικία, την κουλτούρα, τη θρησκεία, τις δεξιότητες και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την απαγόρευση κάθε μορφής καταναγκαστικής εργασίας, καθώς και την προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
O Κώδικας συμμορφώνεται με διεθνώς αναγνωρισμένους κανονισμούς, οδηγίες και πρότυπα, όπως η Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και οι Βασικές Συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). Λαμβάνει υπόψη τις Κατευθυντήριες Γραμμές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.), το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών, την Τριμερή Δήλωση Αρχών σχετικά με τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και την Κοινωνική Πολιτική (MNE Declaration) της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, και τις κατευθυντήριες αρχές του ΟΗΕ για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Πολιτική Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ
Η Πολιτική Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου OTE καθορίζει το πλαίσιο διαχείρισης θεμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης/ESG του ΟΤΕ και των συνδεδεμένων εταιρειών, καθώς και τους τομείς που επηρεάζονται από τις σχετικές απαιτήσεις εντός του Ομίλου. Kαθορίζει το γενικό πλάνο δράσης που εφαρμόζεται στον Όμιλο, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες και τις προβλεπόμενες μελλοντικά οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, προτεραιότητες και προκλήσεις. Ορίζει τη δομή διακυβέρνησης Bιώσιμης Aνάπτυξης εντός του Ομίλου ΟΤΕ, προσδιορίζοντας τομείς αρμοδιοτήτων και επιμέρους καθήκοντα και μορφές συνεργασίας μεταξύ των σχετικών οργάνων διακυβέρνησης Bιώσιμης Aνάπτυξης του Ομίλου. Η Πολιτική Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου OTE υιοθετήθηκε το 2015 και τροποποιήθηκε το 2022, προκειμένου να αντανακλά τους ισχύοντες εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς, τις προτεραιότητες και τις προσδοκίες των ενδιαφερομένων μερών σχετικά με θέματα βιώσιμης ανάπτυξης/ESG.

Συνεισφορά στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών
Οι εταιρείες του Ομίλου ΟΤΕ συμμετέχουν στο Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών, μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ για θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Ο Όμιλος ΟΤΕ ανέλυσε τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, σε όλη την αλυσίδα αξίας του, και εντόπισε τους 7 Στόχους στους οποίους συνεισφέρει περισσότερο. Οι εν λόγω Στόχοι έχουν ενσωματωθεί στη στρατηγική, τους στόχους και τις δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου.
Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης με Σημαντική Συνεισφορά από τον Όμιλο ΟΤΕ: SDG 3 (Καλή υγεία και ευημερία), SDG 4 (Ποιοτική εκπαίδευση), SDG 7 (Φθηνή και καθαρή ενέργεια), SDG 8 (Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη), SDG 9 (Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές), SDG 12 (Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή), SDG 13 (Δράση για το κλίμα).

Ψηφιακός Μετασχηµατισµός
Ο Όμιλος ΟΤΕ φιλοδοξεί να γίνει η κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα.
Για τον σκοπό αυτό, τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζεται και λειτουργεί στην εταιρεία ένα Πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού 360° με 3 κεντρικούς πυλώνες: τους Πελάτες, το Δίκτυο και την Εταιρεία.

ΠΕΛΑΤΕΣ
Μέσω του Mobile App και του Digital ID, κάθε πελάτης αποκτά πρόσβαση και διαχειρίζεται τους λογαριασμούς και τις υπηρεσίες Ομίλου ΟΤΕ που χρησιμοποιεί (συμπ. e-bill, e-sales).
Numerous "non-core" digital services via the digital touchpoints for customers (COSMOTE Insurance, Box Food Delivery, etc.).
Πλήθος «μη βασικών» ψηφιακών υπηρεσιών μέσω των ψηφιακών σηµείων επαφής που έχουν στη διάθεσή τους οι πελάτες (COSMOTE Insurance, Box, κτλ.).
Μια νέα υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών, η Payzy από την COSMOTE, τέθηκε επιτυχώς σε ισχύ το 2022.
«COSMOTE NEO»: ένα καινοτόμο ολοκληρωμένο ψηφιακό προϊόν τηλεπικοινωνίας, το οποίο προσφέρει επίσης ψηφιακό onboarding πελατών.
Στρατηγική πολυκαναλικού συστήματος που προσφέρει μοναδική εμπειρία και νέα «ταξίδια» πελατών μέσα από τα σημεία επαφής.
Εξατομικευμένο περιεχόμενο, ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις επιθυμίες του κάθε πελάτη.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ψηφιακά εργαλεία προσβάσιμα παντού και απ’ οποιαδήποτε συσκευή, για να διευκολύνουν την online εργασία και συνεργασία.
Απλοποίηση, ενοποίηση, αυτοματοποίηση και cloudification (μεταφορά και αποθήκευση στο cloud) των εσωτερικών διαδικασιών και των λειτουργιών.
Δημιουργία ενοποιημένων ροών εργασίας δίχως «ψηφιακά χάσματα» για τη μείωση της χρήσης χαρτιού και της γραφειοκρατίας στην εργασία.
Λιτές και ευέλικτες μέθοδοι εργασίας που περιορίζουν την οργανωτική πολυπλοκότητα - εισαγωγή της μεθοδολογίας Agile σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού
Δια βίου εκπαίδευση των εργαζομένων –με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι ανάγκες και το αντικείμενο της εργασίας υφίστανται αλλαγές.
Νοοτροπία ανάπτυξης και καινοτομίας.

∆ΙΚΤΥΟ
Απόσυρση παλαιών πλατφόρμων που οδηγεί σε αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας.
Τεχνικοί πεδίου εξοπλισμένοι με ψηφιακά εργαλεία για την ενίσχυση των δυνατοτήτων τους, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση του προγραμματισμού.
Προληπτικές εργασίες συντήρησης για την ελαχιστοποίηση των περιστατικών διακοπής της λειτουργίας με τη χρήση AI.
Ο φόρτος εργασίας του δικτύου μεταφέρεται στο Cloud.

Σημαντικά Στοιχεία για το 2022
Ελλάδα
98% διείσδυση στην αγορά για την εφαρμογή κινητής (mobile app) της COSMOTE με περισσότερους από 3,7 εκατ. πελάτες.
79% διείσδυση στην αγορά για την πλατφόρμα ηλεκτρονικού λογαριασμού e-bill: πρόκειται για μια νέα εμπειρία με δυνατότητες διάδρασης και φιλική προς τον χρήστη.
44% διείσδυση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ανανέωσης υπολοίπου (e-top up).
Ρουμανία
Περίπου 600 χιλιάδες πελάτες χρησιμοποιούν την εφαρμογή OneApp.
80% της βάσης οικιακών πελατών χρησιμοποιούν e-bill ενώ περίπου 50% των πελατών Β2Β έχουν ενεργοποιήσει τη δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικού λογαριασμού.

Επιχειρηµατικό Μοντέλο
Το επιχειρηματικό μοντέλο του Ομίλου ΟΤΕ στοχεύει στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, τους πελάτες, την κοινωνία, τους εργαζομένους και το περιβάλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος βελτιώνει συνεχώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του, προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό προμηθευτών, καταβάλλει φόρους προς το κράτος, και συνεισφέρει (οικονομικά και σε είδος) στην κοινωνία. Επιπλέον, παρέχει ίσες ευκαιρίες, διευκολύνει την πρόσβαση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στον ψηφιακό κόσμο και λαμβάνει μέτρα προκειμένου να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Ταυτόχρονα, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρει βοηθούν και τους πελάτες να μειώσουν τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο.
Η αποτελεσματική λειτουργία και το υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας του Ομίλου οδηγούν σε θετικά οικονομικά αποτελέσματα γεγονός που του επιτρέπει να επανεπενδύει στις δραστηριότητές του για να παράγει επιπλέον αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ταυτόχρονα, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρει βοηθούν και τους πελάτες να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Όραμα: Φέρουμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας σε όλους, ώστε να μπορεί ο καθένας μας να αξιοποιεί τις ευκαιρίες του σήμερα και παράλληλα να χτίζει ένα καλύτερο αύριο.

Η Αποστολή μας στον Όμιλο ΟΤΕ είναι με πάθος,πίστη και δέσμευση να: Προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες επικοινωνίας στους πελάτες μας, Συνδέουμε τους ανθρώπους, Προσφέρουμε μοναδική ψυχαγωγία, Βοηθάμε τις επιχειρήσεις να μεγαλώνουν, Είμαστε ηγέτες,πρωτοπόροι,στηρίζουμε την οικονομία και την κοινωνία, Γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι σε όλα τα επίπεδα.

Υπάρχουν 6 στρατηγικοί πυλώνες, χωρισμένοι σε 3 κατηγορίες.

Η 1η Κατηγορία είναι η Σύγκλιση, όπου ο Όμιλος ΟΤΕ επιτυγχάνει Τεχνολογική Υπεροχή,Άριστη Εμπειρία Πελάτη, Καινοτομία και Νέες Πηγές Εσόδων, Ηγετική Θέση στην Αγορά.
Η 2η Κατηγορία είναι η Ψηφιοποίηση, Απλοποίηση και Βελτιστοποίηση Κόστους η οποία επιτυγχάνεται μέσω της Ψηφιοποίησης, της Απλοποίησης και της Βελτιστοποίησης του Κόστους.
Η 3η Κατηγορία είναι η Νοοτροπία και Κουλτούρα Ανάπτυξης, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της νοοτροπίας και της κουλτούρας.
Η Βιωσιμότητα ενσωματώνεται σε όλες τις πτυχές των στρατηγικών πυλώνων που οδηγούν σε μια βιώσιμη επιχείρηση, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί αξία σε ολόκληρο τον Όμιλο ΟΤΕ.


Στρατηγική Ομίλου OTE 
O Όμιλος ΟTE χαράζει μια πορεία που θα του επιτρέψει να μεταμορφωθεί σ’ έναν μοντέρνο Ψηφιακό Πάροχο Τηλεπικοινωνιών (Digital Telco) επενδύοντας σε υποδομές και τεχνολογία Gigabit. Ο Όμιλος σκοπεύει να πετύχει την ψηφιακή του μετάβαση βασιζόμενος στους στρατηγικούς πυλώνες που ενσωματώνουν τις βασικές αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για όλους μέσω της τεχνολογίας.


Στρατηγικοί Πυλώνες Ομίλου ΟΤΕ 
Τεχνολογική Υπεροχή
Επενδύουμε στην τεχνολογική υπεροχή των δικτύων µας και των συστηµάτων ΙΤ. Επιδιώκουμε να παρέχουμε αξιόπιστη συνδεσιμότητα στους πελάτες µας μέσω οπτικών ινών µε τα προγράµµατα Fiber-to-the-Home σε ταχύτητες Gigabit. Το 2021, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε το επενδυτικό του σχέδιο ύψους 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027: πρόκειται για μια τεράστια αύξηση προκειμένου να φέρει το FTTH σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οδηγώντας την Ελλάδα σε μια νέα, ψηφιακή εποχή. Είμαστε ο πρώτος πάροχος στην Ελλάδα που έφερε τις υπηρεσίες 5G σε ταχύτητες που ξεπερνούν το 1Gbps, πετυχαίνοντας 80% εγχώρια πληθυσμιακή κάλυψη έως το τέλος του 2022. Μέσω των δικτύων μας, ενισχύουμε την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε και υποστηρίζουμε τη μετάβαση προς την ψηφιακή κοινωνία και τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος. 
 
Άριστη Εμπειρία Πελάτη
Θέτοντας πάντα τους πελάτες μας στο επίκεντρο των δράσεων μας, προσφέρουμε κορυφαία εμπειρία στους πελάτες μας και ψηφιοποιούμε την καθημερινότητα τους, με περισσότερα δεδομένα και περισσότερες ψηφιακές λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, επεκτείνουμε τις ψηφιακές, πολυκαναλικές µας λύσεις προκειμένου να ανταποκρινόµαστε στα αιτήµατα των πελατών μας, προσφέρουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση αδιαλείπτως και τους ενημερώνουμε σχετικά με την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας.
Καινοτομία και Νέες Πηγές Εσόδων
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα είναι μία από τις προτεραιότητες του Ομίλου. Προσφέρουμε βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες ΤΠΕ που επιτρέπουν στους πελάτες μας να βελτιώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία της επιχείρησής τους, ενώ παράλληλα μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, στην υπεύθυνη και αποδοτική χρήση των φυσικών πόρων και στη μείωση των παραγόμενων αποβλήτων. Ταυτόχρονα, εγκαινιάζουμε «μη βασικές» ψηφιακές υπηρεσίες, όπως οι ηλεκτρονικές πληρωμές, η ηλεκτρονική ασφάλιση και η παραγγελία και παράδοση φαγητού.
Ηγετική Θέση στην Αγορά
Αξιοποιούμε το δυνατό εμπορικό σήµα της COSMOTE, το ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας και το δίκτυο πωλήσεών µας. Παρέχουμε συνδυαστικές υπηρεσίες, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο την πελατειακή µας βάση και βελτιώνοντας τον βαθμό αφοσίωσης των πελατών. ∆ιατηρούµε την ηγετική µας θέση, υιοθετώντας υπεύθυνες επιχειρηµατικές πρακτικές, αξιοποιώντας στο έπακρο τις ισχυρές πολιτικές µας σε θέµατα ασφάλειας δεδοµένων και εταιρικής κανονιστικής συµµόρφωσης ενώ διατηρούµε ανοιχτό τον διάλογο µε τα ενδιαφερόµενα µέρη και ακολουθούµε πρακτικές προληπτικής διακυβέρνησης και υπεύθυνης διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ψηφιοποίηση, Απλοποίηση και Βελτιστοποίηση Κόστους
Μετατρέπουµε την εταιρία σ’ έναν σύγχρονο ψηφιακό πάροχο, µε την απλοποίηση των προϊόντων και της Αρχιτεκτονικής ΙΤ, τη βελτιστοποίηση του μοντέλου λειτουργίας μας καθώς και την ψηφιοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών μας. Με αυτόν τον τρόπο, καλλιεργούμε έναν βιώσιµο τρόπο ζωής στον ψηφιακό κόσµο. Οι προσπάθειες µας αποσκοπούν στη µείωση του περιβαλλοντικού µας αποτυπώµατος και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Νοοτροπία και Κουλτούρα Ανάπτυξης
Δημιουργούμε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο οι άνθρωποι εξελίσσονται και συνεισφέρουν. Στο πλαίσιο αυτό, προάγουμε µια κουλτούρα ανάπτυξης και καινοτοµίας και ενισχύουμε συνεχώς τις ψηφιακές δεξιότητες των εργαζομένων μας με την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης που αξιοποιούν τις ψηφιακές πλατφόρµες e-learning του Οµίλου. Δημιουργούμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους, προωθώντας ένα ισότιμο και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον που σέβεται και προάγει τη διαφορετικότητα καθώς και δοκιμάζοντας και αξιολογώντας νέα μοντέλα εργασίας (απομακρυσμένη, ευέλικτη, κλπ.).

Σημαντικές Επιτυχίες και Στόχοι
Ο διαρκής στόχος της ∆ιοίκησης της εταιρείας είναι ο Όµιλος ΟΤΕ να παραμείνει ο ηγέτης και πρωτοπόρος της αγοράς, ένας σύγχρονος, υψηλής απόδοσης ψηφιακός ηγέτης στη νέα εποχή που παρέχει σταθερά άριστη εµπειρία στους πελάτες του χάρη στην τεχνολογική του υπεροχή.
Πιο συγκεκριµένα, ο Όµιλος ΟΤΕ επιδιώκει:
Να παραµείνει ο αδιαµφισβήτητος ηγέτης στην παροχή υπηρεσιών Σταθερής και Κινητής τηλεφωνίας και των συνδυαστικών προϊόντων αυτών., Να διασφαλίσει ηγετική θέση στις αναπτυσσόµενες αγορές Ευρυζωνικότητας (Σταθερής και Κινητής), ICT και συνδροµητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, Να αναπτυχθεί περαιτέρω στις ψηφιακές αγορές που δραστηριοποιείται (COSMOTE Insurance, BOX, COSMOTE Payments) και να εισέλθει και σε νέες,αξιοποιώντας τις ισχυρές ψηφιακές δυνατότητές του και το ψηφιακό του οικοσύστηµα, Να παρέχει στους πελάτες άριστες υπηρεσίες, χάρη στην τεχνολογική υπεροχή των δικτύων νέας γενιάς που διαθέτει (FTTH, 4G+/ 5G), Να προσφέρει κορυφαία εµπειρία εξυπηρέτησης πελάτη, µέσω σύγχρονων ψηφιακών καναλιών (App, COSMOTE NEO, κλπ.), Να προωθήσει τον «ψηφιακό µετασχηµατισµό» του µοντέλου λειτουργίας του προς µία πιο λιτή και ευέλικτη δοµή, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και την ευελιξία των νέων θυγατρικών εταιρειών του (spin-offs), Να καταστεί ο καλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα, να αναπτύξει το προσωπικό του και να προσελκύει ταλαντούχους εργαζόµενους με ψηφιακές δεξιότητες, Να ενισχύσει την αξία που δηµιουργείται για τους µετόχους, Να µεγιστοποιήσει τις συνέργειες από τη συµµετοχή του στον Όµιλο της Deutche Telekom, Να συνεχίσει τη θετική του συνεισφορά στην ελληνική κοινωνία και το περιβάλλον, µετριάζοντας τις επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής και προωθώντας την κυκλική οικονοµία και την ψηφιακή ένταξη.

Κύριοι Στόχοι για το 2023
Ο ΟΤΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην βιώσιµη και κερδοφόρα ανάπτυξη του. Για το 2023, εκτός από την επίτευξη των ετήσιων επιχειρηματικών στόχων του, ο Όµιλος θα επιδιώξει την μακροπρόθεσμη εξέλιξή του. Ιδιαίτερη έµφαση θα δοθεί στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του δικτύου FTTH, στον Ψηφιακό Μετασχηµατισµό του Οµίλου (αναφορικά µε τις διαδικασίες που απευθύνονται στον πελάτη και τις εσωτερικές εταιρικές διαδικασίες), στην περαιτέρω βελτίωση της Εµπειρίας των Πελατών, στην επίτευξη ενός πιο λιτού και πιο ευέλικτου µοντέλου λειτουργίας, καθώς και στην περαιτέρω εκµετάλλευση των συνεργειών µε τον Όµιλο Deutsche Telekom.

Στόχοι ESG για το 2022
Οι εταιρείες του Οµίλου ΟΤΕ επιδιώκουν να βελτιώσουν τις δραστηριότητές τους, να αναπτύξουν προγράµµατα και δράσεις για την υλοποίηση των στόχων τους, να παρακολουθούν την πρόοδό τους και να επικοινωνούν τις επιδόσεις τους.
Οι στρατηγικοί στόχοι εγκρίνονται από την Ανώτατη Διοίκηση και κατανέµονται σε ολόκληρο τον Όµιλο, υπό τη µορφή εξατοµικευµένων στόχων για κάθε οργανωτική µονάδα και δραστηριότητα.
Στον Ενιαίο Απολογισµό Βιώσιµης Ανάπτυξης 2021 παρουσιάστηκαν 29 ετήσιοι στόχοι για τις εταιρείες του Οµίλου ΟΤΕ. Επρόκειτο για ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που κάλυπταν διάφορες λειτουργίες του Ομίλου και, κατ’ επέκταση, εφαρµόστηκαν από τις αρµόδιες επιχειρησιακές µονάδες. Από τους στόχους αυτούς 96.5% έχουν επιτευχθεί πλήρως ή µερικώς ή βρίσκονται σε εξέλιξη, αντανακλώντας τη συνεχή προσπάθεια του Ομίλου να βελτιώνει τις επιδόσεις του σε θέματα Βιώσιµης Ανάπτυξης.

Στόχοι ESG για το 2023
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ENVIRONMENTAL)

Κλιματική Ουδετερότητα:
Όµιλος ΟΤΕ συµµετέχει στην επίτευξη των στόχων του Οµίλου Deutsche Telekom για:
Μηδενισµό (net-zero) των άµεσων και έµµεσων εκποµπών από την κατανάλωση ενέργειας µε ταυτόχρονη µείωση των εκποµπών από την κατανάλωση ενέργειας έως 95% έως το 2025. (2017-2025).
100% κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) (από το 2021 και µετά).
25% µείωση λοιπών έµµεσων εκποµπών ανά πελάτη για εκπομπές που αφορούν τις αλυσίδες αξίας (2017-2030).
Μηδενισµό (net-zero) των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου σε όλη την αλυσίδα αξίας έως το 2040.

Κυκλική Οικονομία
Βιώσιµη διαχείριση αποβλήτων
Όμιλος ΟΤΕ: Μηδενικά απόβλητα ΤΠΕ ( σε χώρους υγειονοµικής ταφής (από το 2022 και µετά).
Όμιλος ΟΤΕ - Ελλάδα: Συλλογή 400.000 κινητών συσκευών µέσω προγραµµάτων «Take Back» (2022-2024).
Όμιλος ΟΤΕ - Ελλάδα: Προγράμματα ανάκτησης τερματικού εξοπλισμού: διατήρηση της βιώσιμης διαχείρισης (από το 2022 και μετά).

Βιώσιµες πρακτικές στη συσκευασία προϊόντων
Όμιλος ΟΤΕ: 100% βιώσιµες συσκευασίες για τον νέο τερματικό εξοπλισμό που φέρει το εµπορικό µας σήµα έως το 2ο εξάµηνο του 2022, τις συνδεδεμένες συσκευές τρίτων μερών (το 2025).

Μείωση χρήσης χαρτιού
Όµιλος ΟΤΕ - Ελλάδα: 25% µείωση της χρήσης χαρτιού (2020-2023)

Zeroplastic
Όµιλος ΟΤΕ - Ελλάδα: ∆ιατήρηση της κατάργησης των πλαστικών µιας χρήσης4σε όλα τα κεντρικά κτίρια.

Άλλες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες
COSMOTE: Εγκατάσταση 1 πρόσθετου σταθµού µέτρησης ηλεκτροµαγνητικού (Η/Μ) πεδίου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ (SOCIAL)
Εργαζόµενοι
ΟΤΕ, COSMOTE, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, OTE Globe, COSMOTE E-Value, ΟΤΕ Academy:Τουλάχιστον 30% ποσόστωση γυναικών στην Ανώτατη Διοίκηση έως το 2024. Αφορά Διευθύντριες, Executive Directors, Γενικές Διευθύντριες (Chief Officers) εταιρειών.
Όμιλος ΟΤΕ στην Ελλάδα: Έµφαση στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων της νέας ψηφιακής εποχής και δηµιουργία κουλτούρας ψηφιακής µάθησης. Το ποσοστό προγραμμάτων ψηφιακής εκπαίδευσης να ανέλθει στο 70% το 2023
Όμιλος ΟΤΕ: Στόχος η αύξηση του ∆είκτη Υγείας (Περιλαμβάνει όλες τις ασθένειες, εκτός της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας λόγω ατυχημάτων) έως 98% σε επίπεδο Ομίλου, έως το 2023.
OTE, COSMOTE, CTS, ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Στόχος η μείωση του συνολικού αριθμού εργατικών ατυχημάτων (σε σύγκριση με το 2022).
Όμιλος ΟΤΕ στην Ελλάδα: Περαιτέρω προώθηση της Διαφορετικότητας, της Ισότητας και της Συμπερίληψης εντός του Ομίλου ΟΤΕ, μέσω στοχευμένων δράσεων για όλους τους εργαζόμενους και τους επικεφαλής επιχειρησιακών µονάδων: α) Πρόγραμμα Mentoring για Γυναίκες: Ο σχεδιασμός του Προγράμματος Mentoring για Γυναίκες ολοκληρώθηκε και το πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2023. β) Συμμετοχή στις Αρχές Ενδυνάμωσης των Γυναικών (Women's Empowerment Principles – WEPs), που θεσπίστηκαν από το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών και τη Μονάδα του ΟΗΕ για τις Γυναίκες (UN WOMEN).
OTE - COSMOTE: Ολοκλήρωση του agile μετασχηματισμού έως τα τέλη του 2024 (στο πεδίο εφαρµογής βρίσκονται οι Εµπορικές λειτουργίες): α) Σχεδιασµός ενός agile οργανωτικού µοντέλου, µε αναγνώριση των σχετικών Ρόλων και των αντίστοιχων Αλληλεξαρτήσεων β) ∆ηµιουργία µιας agile κουλτούρας και προσαρµογή του µοντέλου εργασίας σε ένα πιο ευέλικτο λειτουργικό µοντέλο.

Πελάτες
OTE-COSMOTE: Δυνατότητα εξ αποστάσεως πώλησης των υπηρεσιών μέσω των ψηφιακών μας καναλιών, χωρίς φυσική αλληλεπίδραση μέχρι το 2023..
OTE-COSMOTE: Αύξηση της διείσδυσης της ψηφιακής αυτοεξυπηρέτησης (Digital Self-Care) στην πελατιακή βάση ώστε να παρέχουμε μια διαδραστική, εύκολη και απλοποιημένη εμπειρία η οποία θα επιτρέψει στους πελάτες να μεγιστοποιήσουν την αξία που λαμβάνουν από προϊόντα / υπηρεσίες μας (costumer success) μέχρι το 2023.

Κοινωνία
Όμιλος ΟΤΕ-Ελλάδα: Επίδραση στη ζωή περίπου 15 εκατ. ανθρώπων μέσω πρωτοβουλιών ψηφιακής ένταξης έως το 2024 (από το 2021)
OTE - COSMOTE: Ενίσχυση εκπαιδευτικών προγραµµάτων για παιδιά με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων STEM, εντός του 2023. Για το 2023, τα εκπαιδευτικά προγράμματα STEM του Μουσείου απευθύνονται σε περίπου 1.200 επωφελούμενους (μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου και παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών).

Εταιρική Διακυβέρνηση (GOVERNANCE)
Εταιρικοί Κίνδυνοι & Κανονιστική Συμμόρφωση
Όμιλος ΟΤΕ: Ανάπτυξη Βασικών Δεικτών Κινδύνου (Key Risk Indicators - KRIs), µε σκοπό τον καθορισµό των επιπέδων ανοχής για τον κάθε κίνδυνο έως το 2024.
Όμιλος ΟΤΕ: Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των εργαζοµένων µέσω εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning) σχετικά µε τη Κουλτούρα Κινδύνων / ∆ιαχείριση Κινδύνων έως το 2023.
Όμιλος ΟΤΕ: Ενσωµάτωση των αποτελεσµάτων από τις επιµέρους Αξιολογήσεις Κινδύνων (Risk Assessments) των επιχειρηµατικών Μονάδων στο Εργαλείο TRMS (Telekom Risk Management Solution Tool) έως το 2027, µε στόχο τη συστηµατική ανάλυση και δοµηµένη παρακολούθηση των εταιρικών κινδύνων, στο πλαίσιο του Ολοκληρωµένου Συστήµατος ∆ιαχείρισης (IMS).
Όμιλος ΟΤΕ: Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των εργαζοµένων και των επιχειρηµατικών εταίρων σε θέµατα κανονιστικής συµµόρφωσης (εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις για την απόκτηση βασικών γνώσεων σε θέματα Κανονιστικής Συμμόρφωσης/Καταπολέµησης της ∆ιαφθοράς/Διαχείρισης Συγκρούσεων Συμφερόντων, Εκπαίδευση Κανονιστικής Συµµόρφωσης Ανώτατης ∆ιοίκησης, ευαισθητοποίηση των επιχειρηµατικών εταίρων σχετικά µε τις Αρχές του Οµίλου ΟΤΕ, το Σύστηµα ∆ιαχείρισης Κανονιστικής Συµµόρφωσης Οµίλου ΟΤΕ και τους σχετικούς Κώδικες) έως το 2024.
Όμιλος ΟΤΕ: Υποβολή υποψηφιότητας για το βραβείο «World's Most Ethical Companies» για μια συνδεδεμένη εταιρεία και υποβολή υποψηφιότητας για το βραβείο ICA για τον ΟΤΕ, εντός του 2023.
Όμιλος ΟΤΕ: Επιβεβαίωση, από ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης, ότι οι εταιρείες ΟΤΕ, COSMOTE, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, EVALUE και CTS εφαρμόζουν τις κατευθυντήριες γραμμές εταιρικής διακυβέρνησης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 37000:2021 «Διακυβέρνηση Οργανισμών» έως το 2023.
Όμιλος ΟΤΕ: Επικαιροποίηση των απαιτήσεων των Πολιτικών & Διαδικασιών Διαχείρισης Τρίτων Μερών Ομίλου ΟΤΕ, έως το 2024.
Όμιλος ΟΤΕ: Επικαιροποίηση, εντός του 2023, των σχετικών πολιτικών και διαδικασιών του Ομίλου ΟΤΕ σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του προτύπου ISO 37002:2021 «Συστήματα Διαχείρισης Καταγγελιών».
Όμιλος ΟΤΕ: Εφαρμογή, έως το 2023, ηλεκτρονικού μητρώου όλων των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί η κάθε εταιρεία, είτε στο πλαίσιο της κατάρτισης προφίλ καταναλωτή είτε στο πλαίσιο της αξιολόγησης όλων των εργαζομένων ή φυσικών προσώπων που συνεργάζονται με αυτήν (υποχρεωτική δυνάμει του νόμου 4961/2022).
Όμιλος ΟΤΕ: Ενίσχυση, έως το 2024, του προγράμματος δέουσας επιμέλειας για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα.
 

Κίνδυνοι και Αβεβαιότητες για την Επόμενη Χρήση
Ο Όµιλος OTE αξιολογεί συνεχώς τον πιθανό αντίκτυπο οποιασδήποτε αλλαγής στο µακροοικονοµικό και χρηµατοπιστωτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, ώστε να διασφαλίσει τη λήψη απαραίτητων µέτρων και δράσεων, µε στόχο να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στις δραστηριότητες του Οµίλου στην Ελλάδα.
Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει αναπτύξει και εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Εταιρικών Κινδύνων, το οποίο είναι πιστοποιημένο κατά ISO 31000:2018 και υποστηρίζει τη Διοίκηση στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων, με κύριο στόχο τη διαφύλαξη της ομαλής επιχειρησιακής λειτουργίας και της μελλοντικής επιχειρηματικής επιτυχίας του Ομίλου. Αυτό επιτυγχάνεται με τον εντοπισμό, την αξιολόγηση, την επικοινωνία και την αντιμετώπιση των εταιρικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων βιώσιμης ανάπτυξης και σύγκρουσης συμφερόντων, αξιοποιώντας όλα τα στρατηγικά, επιχειρησιακά και οργανωτικά μέτρα ελέγχου και παρακολουθώντας την εφαρμογή τους, τόσο για τον περιορισμό των κινδύνων όσο και για την αξιοποίηση μελλοντικών ευκαιριών.
Το 2022, πραγματοποιήθηκε ανάλυση ουσιαστικών θεμάτων ακολουθώντας δύο διαστάσεις (double materiality) και σύμφωνα µε την ενοποιημένη μεθοδολογία του Ομίλου σχετικά µε τη διαχείριση Εταιρικών Κινδύνων, βάσει βέλτιστων πρακτικών. Με τη συμμετοχή της Ανώτατης Διοίκησης του Ομίλου και των ενδιαφερόμενων μερών, εντοπίστηκαν τα πιο σημαντικά θέματα, λαμβάνοντας υπόψη κινδύνους και ευκαιρίες, όπως και τη θετική και την αρνητική επίπτωση που σχετίζεται με τα θέματα αυτά. Η ανάλυση ουσιαστικών θεμάτων αποτελεί ένα σημαντικό σημείο διαλόγου και κατανόησης των προσδοκιών των ενδιαφερόμενων μερών. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης ουσιαστικών θεμάτων αξιοποιούνται στον προγραμματισμό δράσεων και στον σχεδιασμό της στρατηγικής του Ομίλου ΟΤΕ. Επιπρόσθετα, τα πιο ουσιώδη θέματα συμπεριλαμβάνονται στον χάρτη κινδύνων. Αναλυτικές πληροφορίες περιλαμβάνονται στην ενότητα Ανάλυση Ουσιαστικών Θεμάτων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ εκτιμούν συνεχώς τον πιθανό αντίκτυπο τυχόν αλλαγών στο μακροοικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον στις χώρες όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος, έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και τα μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι τυχόν επιπτώσεις στις δραστηριότητες του Ομίλου. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή της, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν απαιτούνται πρόσθετες προβλέψεις απομείωσης των χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου κατά την 31 Δεκεμβρίου 2022.
Στην ενότητα αυτή περιγράφονται οι σημαντικότεροι κίνδυνοι και αβεβαιότητες για την επόμενη χρήση. Πλήρης κατάλογος των κινδύνων που εντοπίστηκαν και λεπτομερής περιγραφή των πρακτικών για τη μείωσή τους παρουσιάζονται στην Ετήσια Οικονοµική Έκθεση 2022.



Πανδηµική Κρίση: COVID-19
Το πρώτο εξάμηνο του 2022, η πανδημία της COVID – 19 παρουσίασε διακυμάνσεις, ξεκινώντας με όξυνση στην αρχή του έτους και βαίνοντας μειούμενη τον Μάιο και τον Ιούνιο 2022, ενώ και η συνεχώς αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού αποτέλεσε μία επιπλέον ασπίδα προστασίας. Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022, παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, εξαιτίας της ευρείας διάδοσης των μεταλλάξεων του στελέχους Omicron του SARS-CoV-2 , η οποία ξεκίνησε από την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων του προηγούμενου έτους. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα, για την προστασία του πληθυσμού από την πανδημία συνεχίστηκε. Το δεύτερο εξάμηνο του 2022 χαρακτηρίστηκε από την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και επιστροφή στην κανονικότητα. Η κατάσταση προς το τέλος του έτους φαίνεται να περνάει στην ενδημική φάση της COVID-19, σε αυτό δε βοήθησαν ο εμβολιασμός, τα αντιικά φάρμακα, η ευρεία κυκλοφορία των τεστ και η ανοσία (λόγω προηγούμενης νόσησης). Σε πλήρη συμμόρφωση με τις εντολές της Πολιτείας, ο Όμιλος ΟΤΕ συνέχισε να εφαρμόζει και να εξελίσσει το στοχευμένο σχέδιο δράσης του, με στόχο τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων του αλλά και την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του. Τα επίσημα μέτρα άρχισαν να αίρονται σταδιακά από τα μέσα Μαΐου 2022, αρχής γενομένης από την τηλεργασία η οποία εν γένει μειώθηκε έως ότου δεν θεωρείται πλέον μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο Όμιλος ΟΤΕ, ωστόσο, σε όλο το εξάμηνο διατηρούσε ένα μεγαλύτερο ποσοστό τηλεργασίας από το απαιτούμενο. Σήμερα, το ποσοστό τηλεργασίας στον Όμιλο ανέρχεται στο 20%.
Οι μονάδες πρώτης γραμμής (καταστήματα και τεχνικοί πεδίου) εξακολουθούσαν να εργάζονται με πλήρη δυναμικότητα, και οι εργαζόμενοι Logistics/Αποθήκης εργάζονται σε βάρδιες. Όσον αφορά στις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις νόσησης, η εταιρία εφάρμοσε ενημερωμένο πρωτόκολλο, βάσει Νομοθεσίας, για καραντίνα και απομόνωση των εργαζομένων και ακολούθησε συγκεκριμένες συστάσεις σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η Εταιρεία ενεργεί διαρκώς με βάση τις οδηγίες και τις αποφάσεις όλων των σχετικών φορέων, τηρώντας τις απαιτήσεις και το πλάνο δράσης που υιοθέτησαν οι ελληνικές αρχές.
Ο ΟΤΕ συνέχισε να χρησιμοποιεί όλα τα ψηφιακά κανάλια και να λαμβάνει μια σειρά προληπτικών μέτρων. Τα μέτρα αυτά αφορούσαν πρόγραμμα απομακρυσμένης εργασίας, τροποποίηση ωραρίων λειτουργίας καταστημάτων σε επιβαρυμένες περιοχές, μέριμνα για την παροχή υγειονομικού εξοπλισμού, παροχή εξειδικευμένων Μέσων Ατομικής Προστασίας για το τεχνικό προσωπικό και ενεργοποίηση καναλιών άμεσης επικοινωνίας για συμβουλές σε θέματα υγείας και ψυχολογικής υποστήριξης για όλους τους εργαζόμενους (για περισσότερες πληροφορίες, βλ. ενότητα «Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία»).
Παρά την ιδιαίτερα αυξημένη καθημερινή κίνηση δεδομένων σε σταθερά και κινητά δίκτυα, τα δίκτυα του ΟΤΕ συνέχισαν να ανταποκρίνονται στην υψηλότερη ζήτηση. Επιπλέον, οι αξιολογήσεις κινδύνου της Εταιρείας αναφορικά με πιθανές ελλείψεις αποθεμάτων συσκευών/ εξοπλισμού, δεν εντόπισαν έκθεση στον σχετικό κίνδυνο.

Μακροοοικονοµικές συνθήκες στην Ελλάδα
Οι οικονομικοί κίνδυνοι που ανέκυψαν σε παγκόσμιο επίπεδο, ως αποτέλεσμα της απότομης αύξησης των επιτοκίων και των αναταράξεων στην αγορά ενέργειας που οδηγούν σε ανοδικές τιμές πρώτων υλών, καθώς και οι σημαντικές γεωπολιτικές εντάσεις, έχουν επηρεάσει αρνητικά τις μακροοικονομικές συνθήκες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Η Διοίκηση εκτιμά συνεχώς τον πιθανό αντίκτυπο τυχόν αλλαγών στο μακροοικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν κατά το δυνατόν οι τυχόν επιπτώσεις στις δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η άνοδος των τιμών της ενέργειας έχουν επηρεάσει τις χρηματοοικονομικές και λειτουργικές επιδόσεις του Ομίλου. Η διοίκηση παρακολουθεί στενά τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τις οικονομικές προοπτικές προκειμένου να περιορίσει τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους.
Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή της, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν απαιτούνται πρόσθετες προβλέψεις απομείωσης των χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου κατά την 31 Δεκεμβρίου 2022.

Κίνδυνος από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Ο Όμιλος δεν έχει δραστηριότητες στην Ουκρανία και στη Ρωσία. Ωστόσο, η γεωπολιτική αβεβαιότητα οδήγησε σε υψηλότερο πληθωρισμό και αυξημένη αστάθεια στην αγορά ενέργειας επηρεάζοντας το γενικό οικονομικό περιβάλλον, συνθήκες οι οποίες είναι πιθανόν να συνεχιστούν. Επιπλέον, υφίσταται αυξημένος κίνδυνος από διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

Χρηµατοοικονοµικοί Κίνδυνοι
Οι παρακάτω κίνδυνοι επηρεάζονται σημαντικά από το μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
α) Πιστωτικός κίνδυνος
Ο πιστωτικός κίνδυνος συνίσταται στην πιθανότητα κάποιος αντισυμβαλλόμενος να προκαλέσει στον Όμιλο και στην Εταιρεία οικονομική ζημιά εξαιτίας της αθέτησης των συμβατικών του υποχρεώσεων.
Ο μέγιστος πιστωτικός κίνδυνος στον οποίο είναι εκτεθειμένοι ο Όμιλος και η Εταιρεία, κατά την ημερομηνία κατάρτισης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, είναι η λογιστική αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών τους στοιχείων.
Τα χρηματοοικονομικά στοιχεία που έχουν κατηγοριοποιηθεί ως επιμετρούμενα στην εύλογη αξία μέσω αποτελεσμάτων αφορούν τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια. Αυτά τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία εκτιμάται ότι δεν εκθέτουν τον Όμιλο και την Εταιρεία σε σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο.
Οι αθετημένες πληρωμές από πελάτες είναι μέγεθος το οποίο μπορεί ενδεχόμενα να επηρεάσει αρνητικά την ομαλή ρευστότητα του Ομίλου και της Εταιρείας. Λόγω όμως του μεγάλου αριθμού πελατών και της διασποράς της πελατειακής βάσης του Ομίλου, δεν υπάρχει συγκέντρωση του πιστωτικού κινδύνου σε σχέση με τις απαιτήσεις αυτές. Συγκέντρωση πιστωτικού κινδύνου ωστόσο εντοπίζεται στις απαιτήσεις από άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, λόγω του περιορισμένου αριθμού τους και του μεγάλου ύψους των συναλλαγών που έχουν με τον Όμιλο και την Εταιρεία. Για αυτήν την κατηγορία ο Όμιλος και η Εταιρεία αξιολογούν τον πιστωτικό κίνδυνο σύμφωνα με τις καθιερωμένες πολιτικές και διαδικασίες και αναγνωρίζεται η κατάλληλη πρόβλεψη για απομείωση.
Ο Όμιλος και η Εταιρεία εφαρμόζουν συγκεκριμένη πιστωτική πολιτική που έχει ως άξονες αφενός τον έλεγχο πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών και αφετέρου την προσπάθεια αποτελεσματικής διαχείρισης των απαιτήσεων πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες αλλά και όταν αυτές καταστούν εκπρόθεσμες ή επισφαλείς. Για την παρακολούθηση του πιστωτικού κινδύνου, οι πελάτες ομαδοποιούνται ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν, τα χαρακτηριστικά πιστωτικού κινδύνου τους, την ενηλικίωση των απαιτήσεων τους και τα τυχόν προηγούμενα προβλήματα εισπραξιμότητας που έχουν επιδείξει, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη μελλοντικούς παράγοντες σε σχέση με τους πελάτες καθώς και το οικονομικό περιβάλλον.
Τα ταμειακά διαθέσιμα και ταμειακά ισοδύναμα του Ομίλου είναι κυρίως επενδυμένα σε αντισυμβαλλόμενους με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση και για μικρό χρονικό διάστημα.
Τα δάνεια περιλαμβάνουν δάνεια χορηγηθέντα προς το προσωπικό, τα οποία είτε αποπληρώνονται μέσω παρακράτησης δόσεων από τη μισθοδοσία, είτε συμψηφίζονται με την αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης καθώς και δάνεια προς το ταμείο επικουρικής ασφάλισης σχετιζόμενα με προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού προηγούμενων ετών. Τα τελευταία δάνεια είναι εκτεθειμένα στον πιστωτικό κίνδυνο που σχετίζεται με την ικανότητα του ασφαλιστικού ταμείου για την εξυπηρέτηση του χρέους του.
β) Κίνδυνος ρευστότητας
Ο κίνδυνος ρευστότητας συνίσταται στον κίνδυνο ο Όμιλος ή η Εταιρεία να μην μπορέσουν να εκπληρώσουν τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις όταν απαιτείται. Ο κίνδυνος ρευστότητας διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, μέσω της διαθεσιμότητας επαρκών ταμειακών διαθεσίμων ή/και πιστωτικών ορίων, που διασφαλίζουν την εκπλήρωση των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων με λήξη στους επόμενους 12 μήνες. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ταμειακά ισοδύναμα του Ομίλου και της Εταιρείας την 31 Δεκεμβρίου 2022 ανέρχονται σε 590,1 εκατ. ευρώ και 163,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και τα βραχυπρόθεσμα δάνεια και το βραχυπρόθεσμο μέρος μακροπρόθεσμων δανείων τους ανέρχονταν σε 173,1 εκατ. ευρώ και 96,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Ο πλήρης κατάλογος των χρηματοοικονομικών κινδύνων και των πρακτικών για τον μετριασμό τους παρουσιάζεται στην Ετήσια Οικονομική Έκθεση 2022.

Αδυναµία Λειτουργίας Κρίσιµων Υποδοµών
Οι υποδομές Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) θεωρούνται ως ο βασικός άξονας λειτουργίας όλων των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Η ποικιλομορφία των σύγχρονων υπηρεσιών που παρέχονται από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχει εντείνει σε πρωτοφανή βαθμό τόσο την πολυπλοκότητα των υποδομών ΤΠΕ όσο και την αλληλεξάρτηση μεταξύ των δικτύων και των πλατφορμών υπηρεσιών. Επομένως, μια διακοπή λειτουργίας της τεχνολογικής υποδομής, είτε αυτή οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες (π.χ. σεισμοί, πλημμύρες, κ.ά.) είτε σε εσωτερικούς (π.χ. έλλειψη ηλεκτρικής ισχύος, διακοπή κλιματισμού, ανθρώπινο λάθος, κ.ά.) αποτελεί γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Κατά συνέπεια, η διακοπή λειτουργίας μίας υπηρεσίας μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή απώλεια εσόδων για την επιχείρηση, αύξηση του κόστους αποκατάστασης των ζημιών ή/και σε πιθανές αξιώσεις αποζημίωσης εκ μέρους των πελατών της, με επακόλουθες επιπτώσεις στην πελατειακή βάση και τη φήμη της Εταιρείας.
Ο Όμιλος ΟΤΕ, για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση της επιχειρησιακής του λειτουργίας, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ισχυρό σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας, το οποίο είναι πιστοποιημένο κατά ISO 22301:2019. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ήδη δημιουργηθεί διαδικασίες και πλάνα σε συνεργασία με τις Υποδιευθύνσεις Επιχειρησιακής Συνέχειας Ομίλου ΟΤΕ, Network Automation, Security & Operations Support Σταθερής & Κινητής και IT Architecture Ομίλου ΟΤΕ, για την επανάκτηση-αποκατάσταση και επαναλειτουργία, τόσο του τηλεπικοινωνιακού δικτύου, όσο και των υποδομών πληροφορικής που υποστηρίζουν τις κρίσιμες διεργασίες. Η ανθεκτικότητα του τηλεπικοινωνιακού δικτύου έχει ενισχυθεί περαιτέρω μέσω της σταδιακής εισαγωγής νέων τεχνολογιών.
Επιπλέον, η διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ισχύος σε όλα τα κρίσιμα κτίρια παρακολουθείται συνεχώς και ενισχύεται. Δύο από τα κύρια κέντρα της Εταιρείας έχουν ήδη πιστοποιηθεί με το «Tier III-category certification» από το Uptime Institute. Εργασίες αναβάθμισης των Ηλεκτρομηχανολογικών Υποδομών έλαβαν χώρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα επενδύσεων «Διπλών Παροχικών Δρόμων». Η παροχή, προς τον Όμιλο Deutsche Telekom (DT), υπηρεσιών Προστιθέμενης Αξίας και το αδιάλειπτο αυτών, διασφαλίζεται τόσο σε επίπεδο λειτουργίας των κρίσιμων υποδομών όσο και από την προδιαγεγραμμένη χρήση εναλλακτικής εγκατάστασης.

Ασφάλεια Πληροφοριών
Ο Όμιλος ΟΤΕ παραμένοντας πιστός στη δέσμευσή του, ανταποκρίνεται γρήγορα στις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής, εστιάζει σε νέες στρατηγικές και επιχειρηματικά μοντέλα, αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία προς όφελος των πελατών, υπαλλήλων, συνεργατών και προμηθευτών του και στηρίζει την καινοτομία, παρέχοντας ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών και τεχνολογίες αιχμής, όπως το 5G, το Fiber to the Home αλλά και ψηφιακά πορτοφόλια.
Ο αυξανόμενος βαθμός ψηφιοποίησης και διασύνδεσης της κοινωνίας μας, καθώς και οι εντεινόμενες κυβερνοεπιθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτέλεσαν νέες, σύνθετες προκλήσεις, τις οποίες οι εταιρείες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, και επέφεραν σημαντικές αλλαγές στη νοοτροπία ως προς τη θεσμική και κανονιστική προσέγγιση της κυβερνοασφάλειας. Ο Όμιλος ΟΤΕ παρέχει ένα μεγάλο εύρος προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των ολοκληρωμένων λύσεων ICT σε μεγάλους πελάτες και δημόσιους οργανισμούς, παραμένοντας στην πρώτη γραμμή της κυβερνοασφάλειας. Η Εταιρεία εφαρμόζει μία ολιστική προσέγγιση σε θέματα κυβερνοασφάλειας, εξισορροπώντας την ανάγκη προστασίας της από κινδύνους του κυβερνοχώρου και διασφαλίζοντας επαρκές επίπεδο ασφάλειας, με την ανάγκη για επιχειρηματική καινοτομία.
Για τη διασφάλιση του υψηλού επιπέδου ασφάλειας των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών, η Διεύθυνση Ασφάλειας Πληροφοριών και Αποτροπής Τηλεπικοινωνιακής Απάτης του Ομίλου ΟΤΕ, εφαρμόζει αυστηρή στρατηγική ασφάλειας και προστασίας των πληροφοριών, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή του και υλοποιώντας συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών για την αντιμετώπιση των απειλών του κυβερνοχώρου. Υιοθετώντας μια προσέγγιση βασισμένη στην ολιστική διαχείριση του κινδύνου για την κυβερνοασφάλεια, η Διεύθυνση αναπτύσσει τις δέουσες πολιτικές, διαδικασίες και πρακτικές ασφάλειας, επιβλέπει την ορθή υλοποίησή τους, αναπτύσσει ισχυρούς μηχανισμούς προστασίας, αξιόπιστα συστήματα και υποδομές ασφάλειας και αξιολογεί την ορθή υλοποίηση και αποτελεσματικότητά τους (π.χ. μέσω περιοδικών ελέγχων των συστημάτων). Επίσης, στο Cyber Defense Center της Διεύθυνσης, συλλέγονται και αναλύονται στοιχεία από εταιρικά συστήματα σε 24/7 βάση, προκειμένου να εντοπίζονται εγκαίρως τυχόν περιστατικά ασφάλειας (π.χ. κυβερνοεπιθέσεις) και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.
Η ασφάλεια των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών αποτελούν πάντα μία από τις υψηλότερες προτεραιότητες του Ομίλου ΟΤΕ. Είναι κάτι περισσότερο από απλή υποχρέωση συμμόρφωσης µε τις νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις. Αποτελεί μέρος της κουλτούρας της Εταιρείας και ενισχύει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πελατών, συνεργατών και προμηθευτών της.

Προστασία Προσωπικών ∆εδοµένων
Η Εταιρεία συλλέγει, αποθηκεύει και χρησιμοποιεί προσωπικά δεδομένα κατά τη συνήθη πορεία των εργασιών της και τα προστατεύει με βάση την ισχύουσα νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων και τους Εταιρικούς Δεσμευτικούς Κανόνες Προστασίας Δεδομένων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων του Ομίλου, που έχουν υιοθετηθεί με απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρείας. Παρόλο που λαμβάνονται τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τα μέτρα ενδέχεται να αποτύχουν και ορισμένα προσωπικά δεδομένα ενδέχεται να χαθούν ως αποτέλεσμα ανθρώπινου σφάλματος ή τεχνολογικής αποτυχίας ή να χρησιμοποιηθούν κακόβουλα. Ενδεχόμενη παραβίαση προσωπικών δεδομένων από την Εταιρεία ή από τους συνεργάτες ή προμηθευτές της μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα, ζημιές στη φήμη και απώλεια συνδρομητών και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επιχείρηση και στην οικονομική κατάσταση αυτής.
Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες του Ομίλου ΟΤΕ, όχι μόνο για να ανταποκριθεί στις νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις, αλλά και ως αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας του. Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει συστήσει τη μονάδα Προστασίας Δεδομένων Ομίλου ΟΤΕ, με επικεφαλής τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων, ο οποίος εποπτεύεται λειτουργικά από την Επιτροπή Ελέγχου.
Τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας δεδομένων περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μέτρα για την αποτροπή πρόσβασης μη εξουσιοδοτημένων ατόμων στα συστήματα επεξεργασίας δεδομένων, μέτρα που εξασφαλίζουν την εμπιστευτικότητα των δεδομένων κατά την αποθήκευση και διαβίβασή τους (π.χ. κρυπτογράφηση, ψευδωνυμοποίηση), μέτρα που διασφαλίζουν ότι τα προσωπικά δεδομένα που επεξεργάζονται τρίτα μέρη/ανάδοχοι τυγχάνουν επεξεργασίας μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες της Εταιρείας, καθώς και περιοδικές δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης των εργαζομένων.

Προστασία Κλίµατος
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό ζήτημα, οι επιπτώσεις του οποίου επηρεάζουν όλο το εύρος των οικονομικών δραστηριοτήτων και τη ζωή στον πλανήτη, και μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικούς κινδύνους, λόγω των σοβαρών και μακροπρόθεσμων επιπτώσεών της.
Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτών, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990, ενώ, για το 2050, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal), ο στόχος αφορά στον μηδενισμό των καθαρών (net) εκπομπών. Οι στόχοι αυτοί είναι νομικά δεσμευτικοί έπειτα από την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε (2021) μια σειρά νομοθετικών προτάσεων (Fit for 55) που προσδιορίζουν τις πολιτικές και τα μέτρα για την επίτευξη των παραπάνω κλιματικών στόχων. Επιπλέον, ο κανονισμός για τη θέσπιση ενός Συστήματος Ταξινόμησης Βιώσιμων Επενδύσεων (EU Taxonomy Regulation) στην ΕΕ καθορίζει τα κριτήρια με τα οποία προσδιορίζεται αν μια οικονομική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται περιβαλλοντικά βιώσιμη, προκειμένου να ενθαρρύνει τις περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις.
Από τον Μάιο του 2022, έχει τεθεί σε ισχύ ο ελληνικός κλιματικός νόμος, ο οποίος στοχεύει να παράσχει το πλαίσιο ώστε η Ελλάδα να επιτύχει μείωση των εκπομπών κατά 80% έως το 2040 στην πορεία προς τον στόχο για τον μηδενισμό εκπομπών (net zero) έως το 2050.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί αντικείμενο της περιβαλλοντικής στρατηγικής του Ομίλου ΟΤΕ και μια από τις στρατηγικές προτεραιότητες του Ομίλου ΟΤΕ για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Επιδιώκοντας την κλιματικά ουδέτερη λειτουργία του, ο Όμιλος ΟΤΕ σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε όλη την αλυσίδα αξίας του, τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Ο Όμιλος ΟΤΕ συμμετέχει στην επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή του Ομίλου DT για μια κλιματικά ουδέτερη λειτουργία. Οι στόχοι αυτοί αφορούν:
Την 100% κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) από το 2021 και μετά., Τον μηδενισμό (net-zero) των άμεσων και έμμεσων εκπομπών από την κατανάλωση ενέργειας (scope 1 & scope 2) έως το 2025 (μείωση των εκπομπών από την κατανάλωση ενέργειας έως 95% το 2025, σε σχέση µε το 2017, και αξιοποίηση εργαλείων και δράσεων αντιστάθμισης και απορρόφησης CO2 για τις υπόλοιπες εκπομπές)
Την μείωση λοιπών έμμεσων εκπομπών ανά πελάτη (scope 3) κατά 25% έως το 2030, σε σχέση µε το 2017 (έτος βάσης)., Μηδενισμό (net-zero) των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (scope 1, 2 και 3) το αργότερο έως το 2040.
Η κατανάλωση ενέργειας αποτελεί σημαντική πηγή εκπομπών για τον Όμιλο ΟΤΕ, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή (και στην ατμοσφαιρική ρύπανση), και επηρεάζει το λειτουργικό κόστος του Ομίλου ΟΤΕ, το οποίο επηρεάζεται άμεσα από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις του εθνικού συστήματος Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και από:
Την αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των τελών/εισφορών/επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (έμμεσος ρυθμιστικός κίνδυνος), Τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς με υποχρεωτικές διατάξεις (π.χ. ενεργειακοί έλεγχοι δραστηριοτήτων, των συστημάτων θέρμανσης/ψύξης, κ.λπ.)., Την αύξηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων.
Επίσης, οι χαμηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη φήμη και το μερίδιο αγοράς του Ομίλου, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής απασχολεί τα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ οι επενδυτές επιδιώκουν να συνεργάζονται με εταιρείες που εφαρμόζουν αποτελεσματική περιβαλλοντική πολιτική.
Μακροπρόθεσμα, οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές θα μπορούσαν να επηρεαστούν από ακραία καιρικά φαινόμενα (φυσικές επιπτώσεις) και να υπάρξουν επιπτώσεις στη λειτουργία του δικτύου και τη διαθεσιμότητα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Παράλληλα, ο καταλυτικός ρόλος της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας (ICT) στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δημιουργεί ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Όμιλος ΟΤΕ::
Απογράφει ετησίως τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε όλη την αλυσίδα αξίας του (scope #1, #2 και #3)., Μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο βαθμό που είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτός. Για τις εκπομπές που τελικά δεν είναι δυνατή η μείωσή τους, θα αξιοποιηθούν εργαλεία και δράσεις αντιστάθμισης και απορρόφησης CO2
(υψηλής ποιότητας, πιστοποιημένα προϊόντα) σύμφωνα το θεσμικό πλαίσιο που θα έχει διαμορφωθεί.
Υλοποιεί μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του (τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, data centers, κτίρια) με έμφαση στο δίκτυο σταθερής και κινητής τηλεφωνίας., Χρησιμοποιεί Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την κάλυψη του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, Επενδύει στην ηλεκτροκίνηση λαμβάνοντας υπόψη την ωριμότητα της αγοράς, της τεχνολογίας και των υποδομών φόρτισης των οχημάτων, Επιδιώκει τη διαχείριση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τον ευρυζωνικό εξοπλισμό συμμετέχοντας, εθελοντικά, στον «Κώδικα για την Κατανάλωση Ενέργειας από Ευρυζωνικό Εξοπλισμό», Εφαρμόζει πιστοποιημένο Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας ώστε να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει έγκαιρα καταστάσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν τη λειτουργία του τηλεπικοινωνιακού δικτύου και την απρόσκοπτη παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Εφοδιαστική Αλυσίδα
Ο Όμιλος ΟΤΕ θεωρεί ότι η διάχυση βασικών αξιών και προτύπων στην εφοδιαστική αλυσίδα αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό της υπεύθυνης επιχειρηματικής συμπεριφοράς.
Η ανάπτυξη και διατήρηση μίας εφοδιαστικής αλυσίδας που δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τον Όμιλο, με οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικά υπεύθυνες μεθόδους και πρακτικές, εναρμονισμένες με το όραμα του Ομίλου, αποτελεί έναν διαρκή στόχο αυτοβελτίωσης.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κίνδυνοι, οι οποίοι μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν επιχειρησιακές αποτυχίες, απώλειες εσόδων και ζημιές στη φήμη, ως αποτέλεσμα ενεργειών τρίτων/προμηθευτών (περιβαλλοντικές επιπτώσεις/πρόστιμα, ανεπαρκείς συνθήκες εργασίας, παιδική εργασία, απάτες, κ.λπ.).

Κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται µε την Ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία
Οι σχετικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί και αξιολογηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν δείχνουν κάποια συσχέτιση επιπτώσεων από Η/Μ εκπομπές σταθμών τηλεπικοινωνιών σε επίπεδα κατώτερα των θεσπισμένων ορίων ασφαλούς έκθεσης και, σύμφωνα με ανεξάρτητες μετρήσεις, οι τιμές του Η/Μ πεδίου που οφείλεται στους Σταθμούς Βάσης, συνεισφέρουν κατά λιγότερο από το 30% του συνολικού ηλεκτρομαγνητικού υποβάθρου στις κατοικημένες περιοχές. Τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικού πεδίου σε όλους τους Σταθμούς Βάσης, συμμορφώνονται με τα όρια που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός.
Υγείας και η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP), καθώς και με τα όρια που θέτει ο νόμος 4635/2019 και τα οποία είναι στο 60-70% των ορίων της ICNIRP [κατά τη θέσπιση των ορίων αυτών, η επιστημονική κοινότητα έχει θέσει συντελεστή ασφάλειας πενήντα (50), λαμβάνοντας υπόψη ότι ενδεχομένως κάποιες ομάδες πληθυσμού να είναι πιο ευπαθείς], στα σημεία ελεύθερης πρόσβασης του κοινού. Γενικότερα, η πολιτική του Ομίλου ΟΤΕ βασίζεται στην εφαρμογή εξ’ ορισμού, της Αρχής της Πρόληψης, η οποία βασίζεται στις αρχές της Διαφάνειας, Πληροφόρησης, Συμμετοχής και Προώθησης της Επιστήμης, για το σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών.
To 2020, η ICNIRP δημοσίευσε τις νέες οδηγίες της για την προστασία από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Σύμφωνα με τις νέες διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές της ICNIRP, μετά από 20ετή και πλέον έρευνα, επιβεβαιώνεται η ασφάλεια των δικτύων κινητής τηλεφωνίας για όλους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, εφόσον τηρούνται τα συνιστώμενα όρια έκθεσης. Όπως διαπιστώνει η ICNIRP: «Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάται ο κόσμος είναι ότι οι τεχνολογίες 5G δεν θα είναι σε θέση να προκαλέσουν βλάβη εφόσον τηρούνται οι νέες κατευθυντήριες γραμμές».

Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία
Ένα πλήθος παραγόντων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες κατά την εργασία είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων, καθιστώντας πιο ευάλωτο το τεχνικό προσωπικό (στο οποίο συγκαταλέγονται οι τεχνικοί πεδίου, οι τεχνικοί δικτύου και κατανεμητή, οι εναερίτες, οι ηλεκτρολόγοι, οι ψυκτικοί,οι αποθηκάριοι κ.λπ.). Η παροχή ενός μη ικανοποιητικά ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος μπορεί να επιβαρύνει την Εταιρεία με υποχρεώσεις αποζημίωσης και λοιπά νομικά κόστη, θίγοντας παράλληλα τη φήμη και την επιχειρησιακή συνέχεια.
Κατόπιν αξιολόγησης των κινδύνων του εργασιακού περιβάλλοντος από την επιχειρησιακή μονάδα Υγείας και Ασφάλειας και λαμβάνοντας υπόψη τα επακόλουθα της ύπαρξης των κινδύνων αυτών, οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι είναι αυτοί στους οποίους εκτίθεται το τεχνικό προσωπικό και απορρέουν από τα ακόλουθα:
Μη ορθή χρήση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), τα οποία αποσκοπούν στη μείωση της σοβαρότητας κάποιου τραυματισμού., Εργασία σε φρεάτια, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο επισκευής ή συντήρησης. Το φρεάτιο αποτελεί περιβάλλον που λόγω περιορισμένου χώρου και ύπαρξης στάσιμων νερών, τα οποία είναι δυνατό να αποτελέσουν εστία μολύνσεων, ειδικά σε συνδυασμό με τη μη ορθή χρήση των Μ.Α.Π.., Εργασία σε στύλους, η οποία επίσης μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα επί το έργον, κυρίως λόγω της μη χρήσης ή της μη ορθής χρήσης των Μ.Α.Π., Μη ορθή χρήση φορητών κλιμάκων, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο εργασιών επισκευών ή συντήρησης., Μη ορθή και προσεκτική χρήση των εργαλείων χειρός που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εργασίας., Παράλειψη της αδιάλειπτης εφαρμογής των οδηγιών ασφαλούς εργασίας που επικοινωνούνται με πολλαπλούς τρόπους και αφορούν σε κάθε εργασία ξεχωριστά.
Επιθέσεις από οικόσιτα ζώα (σκύλους).

Κίνδυνοι κανονιστικής συµµόρφωσης, διαφθοράς, δωροδοκίας και ανθρωπίνων δικαιωµάτων
Η Κανονιστική Συμμόρφωση αντιπροσωπεύει μια δέσμευση στις αρχές της ακεραιότητας, της διαφάνειας, της δικαιοσύνης, του επαγγελματισμού, του ομαδικού πνεύματος και του σεβασμού στους κανόνες, αρχές οι οποίες διέπουν τη λειτουργία της Εταιρείας.
Περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς (π.χ. απάτη, διαφθορά, δωροδοκία, υπεξαίρεση, κλοπή, ξέπλυμα χρήματος, παραποίηση των οικονομικών αναφορών, αθέμιτος ανταγωνισμός, διακρίσεις στο χώρο εργασίας, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και οτιδήποτε θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη της Εταιρείας ή οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης των ανωτέρω) που διαπράττονται είτε εντός της Εταιρείας είτε εκτός της Εταιρείας, με τη συμμετοχή επιχειρηματικών συνεργατών (π.χ. πελατών, προμηθευτών ή διανομέων) που εμπλέκονται στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Εταιρείας, θα μπορούσαν να έχουν δυσμενή επίδραση στη χρηματοοικονομική θέση της, τη φήμη της Εταιρείας και να οδηγήσουν σε πρόστιμα, κυρώσεις και περιορισμό της επιχειρηματικής λειτουργίας. Σημειώνουμε ότι οι εταιρείες του Ομίλου ΟΤΕ λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα άτομα που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς, έχοντας βάσιμους λόγους να θεωρούν ότι οι πληροφορίες αυτές είναι αληθείς, θα προστατεύονται από αντίποινα που θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν προσωπική, επαγγελματική ή οικονομική ζημιά.
Με σκοπό την αποφυγή κινδύνων μη συμμόρφωσης με το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, καθώς και άλλων νομικών συνεπειών για την Εταιρεία και τους Εργαζόμενους, η Διοίκηση έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Κανονιστικής Συμμόρφωσης (Compliance Management System - CMS), στο πλαίσιο του οποίου υιοθέτησε τη διαδικασία Διαχείρισης Καταγγελιών («Tell me») και τα σχετικά κανάλια επικοινωνίας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και κανάλι επικοινωνίας για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Συστήματος, έχουν υιοθετηθεί οι Κώδικες και οι Πολιτικές Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Ομίλου ΟΤΕ που καλύπτουν σημαντικές λειτουργίες και διαδικασίες της Εταιρείας, όπως, μεταξύ άλλων, ο Κώδικας Δεοντολογίας, ο Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Αρχών, η Πολιτική για τη Διαφορετικότητα, την Ισότητα και τη Συμπερίληψη, ο Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών, η Πολιτική περί Αποφυγής της Διαφθοράς και άλλων Συγκρούσεων Συμφερόντων, η Πολιτική Εξακρίβωσης Οικονομικής Απάτης, η Πολιτική περί Αποδοχής και Προσφοράς Ωφελημάτων, η Πολιτική περί Δωρεών, η Πολιτική περί Χορηγιών, η Πολιτική για τη Συμμόρφωση στο Δίκαιο του Ελεύθερου Ανταγωνισμού, η Πολιτική περί Μη Κατάχρησης Προνομιακών Πληροφοριών, η Πολιτική για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας και της Παρενόχλησης στην Εργασία και οι Βασικές Αρχές Ψηφιακής Ηθικής στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Η αδυναμία υιοθέτησης και εφαρμογής κατάλληλων και ισχυρών διαδικασιών που αποτρέπουν την εμφάνιση περιστατικών διαφθοράς, δωροδοκίας και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορεί να προκαλέσει ζημίες στη φήμη του Ομίλου ΟΤΕ, επηρεάζοντας ενδεχομένως, στη συνέχεια, την χρηματοοικονομική του θέση, καθώς και την αφοσίωση και εμπιστοσύνη των εργαζομένων του. Ως εκ τούτου, ο Όμιλος ΟΤΕ αναγνωρίζει τη διαφθορά, τη δωροδοκία, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ψηφιακής ηθικής ως αναδυόμενο κίνδυνο, δεδομένης της υιοθέτησης εσωτερικών και διεθνών κανονισμών σχετικά με τα εν λόγω θέματα. Κατά συνέπεια, έχει θεσπίσει αποτελεσματικές πολιτικές και διαδικασίες (όπως διαδικασίες καταγγελιών «whistleblower») για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διαχείριση πιθανών περιστατικών.


Κρίσιµες Εταιρικές Συµβάσεις και Επιχειρηµατική Ανθεκτικότητα
Οι εξελίξεις και οι συνεχόμενες τεχνολογικές αλλαγές έχουν προσδώσει έναν ακόμη πιο κρίσιμο ρόλο στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες για τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις (π.χ. υπηρεσίες cloud, κινητές και σταθερές τεχνολογίες και λύσεις). Η συγκεκριμένη αγορά απαιτεί από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους υψηλότερο επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών, προκειμένου να υποστηρίξουν αυτές τις προηγμένες και εξατομικευμένες λύσεις. Ο ανταγωνισμός επικεντρώνεται, κυρίως, σε καινοτόμες υπηρεσίες, ενώ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα να προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες έγκαιρα και με αξιόπιστο τρόπο.
Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη διατήρηση και βελτίωση των υφιστάμενων δικτύων και εγκαταστάσεων, την αναβάθμιση παλαιών συστημάτων και την προσαρμογή σε νέες τεχνολογίες, με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τη διακοπή εργασιών και να συμβάλλει στην επιχειρηματική ανθεκτικότητα, ώστε να παρέχει στους πελάτες καινοτόμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Επιπλέον, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει προληπτικά μέτρα και μέτρα διορθωτικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των σχετικών κινδύνων, προκειμένου να διασφαλισθεί η αδιάλειπτη παροχή εργασιών. Οποιαδήποτε αποτυχία στη συνεχή και αδιάλειπτη παροχή αυτών των σύνθετων υπηρεσιών υψηλής αξίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εσόδων και αύξηση του κόστους αποκατάστασης (π.χ. αποτυχίες στην παροχή υπηρεσιών ICT, διακοπές στο δίκτυο, αποτυχίες στις υποδομές και στα συστήματα πληροφορικής, κ.λπ.) Κάθε ένα από τα ανωτέρω θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην εμπειρία και στην ικανοποίηση των πελατών, όσο και στη φήμη της Εταιρείας.

Ενδιαφερόμενα Μέρη
Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών είναι στρατηγικής σημασίας για τον Όμιλο ΟΤΕ, καθώς του επιτρέπει, συστηματικά, να αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές αλλαγές που επιτελούνται να μετριάζει τους σχετικούς αναδυόμενους κινδύνους και να εντοπίζει προληπτικά τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτές. Ο Όµιλος OTE αναγνωρίζει ότι τα ενδιαφερόµενα µέρη του επιδρούν και επηρεάζουν άµεσα τη βιώσιµη ανάπτυξή του, τη δραστηριότητα και την επίτευξη των εταιρικών του στόχων, ενώ ταυτόχρονα, επηρεάζονται και τα ίδια από τις δραστηριότητες του. Ο Όµιλος συνδιαλέγεται με τα ενδιαφερόμενα μέρη του, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
Ο Όμιλος ΟΤΕ προσδιορίζει τα ενδιαφερόμενα μέρη που επηρεάζουν σηµαντικά ή/και επηρεάζονται από τις επιχειρηµατικές του δραστηριότητες, σύµφωνα µε τις αξίες, τις αρχές, τη στρατηγική και τις δραστηριότητές του και λαµβάνοντας υπόψη την κοινωνία στο σύνολό τηςΤα ενδιαφερόμενα μέρη του Ομίλου προσδιορίζονται λαμβάνοντας υπόψη τα ενδιαφερόμενα μέρη της Deutsche Telekom, ενώ παράλληλα ζητείται η γνώμη της Ανώτατης Διοίκησης και των Διευθύνσεων του Ομίλου. Οι τελικές κατηγορίες ενδιαφερόμενων μερών εγκρίνονται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΤΕ
Ο Όμιλος έχει εντοπίσει 9 κατηγορίες ενδιαφερόμενων μερών:
Μέτοχοι.
Ομολογιούχοι.
Επενδυτές και Αναλυτές.
Πελάτες και μελλοντικοί πελάτες.
Επιχειρήσεις.
Επιστημονικοί.
Ερευνητικοί και Εκπαιδευτικοί Φορείς.
ΜΜΕ.
Εργαζόμενοι, μελλοντικοί εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους.
Προμηθευτές.
ΜΚΟ και ενδιαφερόμενες ομάδες.
Κρατικοί/Κυβερνητικοί φορείς.

Στο πλαίσιο της προσέγγισης για τη διαχείριση θεμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο Όμιλος έχει θεσπίσει ισχυρά κανάλια επικοινωνίας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή τους, να κατανοήσει τις προσδοκίες τους και να διαμορφώσει την Πολιτική Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου. Τα κανάλια και η συχνότητα επικοινωνίας με τα ενδιαφερόμενα μέρη προσαρμόζονται ανάλογα με την κατηγορία των ενδιαφερόμενων μερών και τις ανάγκες τους, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματική επικοινωνία και ανταπόκριση του Ομίλου ΟΤΕ.
Στο πλαίσιο του διαλόγου με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ο Όμιλος έχει θεσπίσει ένα πλαίσιο δέσμευσης τριών επιπέδων –μεταξύ της εταιρείας και των ενδιαφερόμενων μερών– κατά το οποίο εφαρμόζονται τρεις διαφορετικές μέθοδοι επικοινωνίας, δηλ. η Συμμετοχή, ο Διάλογος και η Πληροφόρηση, ανάλογα με το είδος των ενδιαφερόμενων μερών και τις ιδιαιτερότητες των θεμάτων που τους αφορούν περισσότερο.

Το 2022, ο Όμιλος συμμετείχε σε οµάδες εργασίας καθώς και σε πληθώρα εκδηλώσεων και fora µε θέµα τη βιώσιµη ανάπτυξη, µεταξύ των οποίων περιλαµβάνονται:
Ελληνικό Συμβούλιο Sustainable Markets Initiative (SMI).
Οι Ομάδες Εργασίας της ETNO για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Πράσινη Συμφωνία.
Συµµετοχή στην Επιτροπή Women in Business (WIB) του Ελληνο-Αµερικάνικου Εµπορικού Επιµελητηρίου.
Συµµετοχή στην Επιτροπή Κυκλικής Οικονοµίας του Ελληνο-Αµερικάνικου Εµπορικού Επιµελητηρίου.
Συµµετοχή στην Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ελληνο-Αµερικάνικου Εµπορικού Επιµελητηρίου.
12ο Ετήσιο Capital Link Sustainability Forum µε τίτλο «Μπορεί η Βιωσιμότητα να υπερισχύσει της Γεωπολιτικής;» που διοργανώθηκε από την Capital Link.
Ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την πρώτη δέσμη σχεδίων Ευρωπαϊκών Προτύπων Αναφοράς Βιωσιμότητας (European Sustainability Reporting Standards – ESRS) της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Ομάδας για Θέματα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (EFRAG), που διοργανώθηκε από την CSR Hellas & την EFRAG: συμμετοχή σε πάνελ.
 «Βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα: Οι βέλτιστες πρακτικές για τη δημοσιοποίηση των εταιρικών πληροφοριών», που διοργανώθηκε από την CSR Hellas: κεντρική ομιλία.
Corporate Sustainability & Responsibility School 2022, που διοργανώθηκε από την CSR HELLAS: κεντρική ομιλία σχετικά με την ανάλυση ουσιαστικότητας Ομίλου ΟΤΕ.
Global Sustain Brunch, που διοργανώθηκε από Global Sustain: κεντρική ομιλία «Sustainability Basics & Essentials».
ESG Universe Forum 2022 της εταιρείας Smart Press: κεντρική ομιλία σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές Κυκλικής Οικονομίας.
«4ο Συνέδριο Διαφορετικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις» (4th Diversity in Business Conference 2022) που διοργανώθηκε από την Boussias Communications και το Diversity Charter Greece: συμμετοχή στο πάνελ «Η Διαφορετικότητα & η Ένταξη ως Στρατηγική Επιλογή».«Diversity, Equity & Inclusion Leadership Conference», που διοργανώθηκε από την KPMG., 5ο Compliance Conference: «Seeking certainties in uncertain times», που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ελλάδος (ΣΕΚΑΣΕ), το οποίο περιελάμβανε την θεματική ενότητα.
Σειρά διαδικτυακών εργαστηρίων με τίτλο «Το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου: κλειδί για την εταιρική διακυβέρνηση» που διοργάνωσε ο ΣΕΒ (σε συνεργασία με τον ΣΕΚΑΣΕ, τον ΠΑΣΥΣΔΙΚ και το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας – IIA Greece), Business Integrity Forum – Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς: συμμετοχή α) στην 11η Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας «Σύγχρονες προκλήσεις εταιρικού ενδιαφέροντος», β) στο σεμινάριο με θέμα «Η προστασία των πληροφοριοδοτών στο εταιρικό περιβάλλον» και γ) στη 12η Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας «Ενίσχυση των προσπαθειών κατά της διαφθοράς»
Ετήσιο Συνέδριο του Ινστιτούτου κατά της Απάτης (ACFE Greece Chapter) «Διαχείριση του Κινδύνου Απάτης: Υπάρχει Τρόπος!».
2nd Annual Conference 2022 «Operating in a Risk Environment», που διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Στελεχών Διαχείρισης Κινδύνων (ΠΑΣΥΣΔΙΚ) και την Cleon Conferences & Communications.

Η ανατροφοδότηση των ενδιαφερομένων μερών λαμβάνεται υπόψη από τα αρμόδια επιχειρησιακά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του Διοικητικού Συμβουλίου, για τη διαμόρφωση της στρατηγικής, των δεσμεύσεων και των δράσεων, και αξιοποιούνται κατά τη διαδικασία ανάλυσης των ουσιαστικών θεμάτων του Ομίλου. Τα αποτελέσµατα των διαβουλεύσεων και της αλληλεπίδρασης µε τα ενδιαφερόμενα µέρη συμβάλλουν στην υλοποίηση στρατηγικών δράσεων και στην επικύρωση και της βελτίωσης της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης που εφαρμόζει ο Όμιλος ΟΤΕ, η οποία εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, όπως ορίζει η Πολιτική Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου.
Το 2022, τα ενδιαφερόμενα μέρη του Οµίλου ΟΤΕ κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία Ανάλυσης Ουσιαστικών Θεμάτων του Ομίλου, όπου τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τη σημασία μιας λίστας θεμάτων βιώσιμης ανάπτυξης βάσει του αντίκτυπου της εταιρείας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Ανάλυση Ουσιαστικότητας
Οι εταιρείες του Οµίλου OTE εντοπίζουν τα πιο σηµαντικά θέµατα που αφορούν τη βιώσιµη ανάπτυξη τους µέσω της Ανάλυσης Ουσιαστικών Θεµάτων που πραγµατοποιείται σύµφωνα µε την ενοποιημένη μεθοδολογία του Οµίλου σχετικά µε τη ∆ιαχείριση Εταιρικών Κινδύνων.
Το 2022, πραγματοποιήθηκε ανάλυση ουσιαστικών θεμάτων ακολουθώντας δύο διαστάσεις (double materiality). Με τη συμμετοχή της Ανώτατης Διοίκησης του Ομίλου και των ενδιαφερόμενων μερών, εντοπίστηκαν τα πιο σημαντικά θέματα, λαμβάνοντας υπόψη κινδύνους και ευκαιρίες, όπως και τη θετική και την αρνητική επίπτωση που σχετίζεται με τα θέματα αυτά. Η διαδικασία Αξιολόγησης του Κινδύνου Κανονιστικής Συμμόρφωσης ενσωματώθηκε στη διαδικασία ανάλυσης ουσιαστικών θεμάτων. Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει συνδυάσει τις διαδικασίες διαχείρισης θεμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης, Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Εταιρικών Κινδύνων αναπτύσσοντας μια ολιστική προσέγγιση που βασίζεται σε βέλτιστες πρακτικές.
Το 2022, η ανάλυση ουσιαστικών θεμάτων διεξήχθη ακολουθώντας δύο διαστάσεις (double materiality):
Την «ουσιαστικότητα εσωτερικής επίπτωσης» (internal impact materiality): Αξιολόγηση της επίπτωσης των επιλεγμένων θεμάτων στη λειτουργία του Ομίλου και στις επιδόσεις βιώσιμης ανάπτυξης («εσωτερική» επίπτωση, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών παραμέτρων).
Την «ουσιαστικότητα εξωτερικής επίπτωσης» (external impact materiality): Αξιολόγηση της επίπτωσης των θεμάτων στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον («εξωτερική» επίπτωση), συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Αυτή η διαδικασία ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις και βέλτιστες πρακτικές, ενώ λαμβάνει υπόψη και τα πρότυπα European Sustainability Reporting Standards (ESRSs), τα οποία αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2464, για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες, Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD.
Η Ανώτατη Διοίκηση στη διαδικασία, αξιολογώντας την πιθανότητα εμφάνισης και τον αντίκτυπο όλων των αναφερόµενων θεµάτων για τον Όµιλο ΟΤΕ (ουσιαστικότητα εσωτερικής επίπτωσης) αλλά και προτεραιοποιώντας τα θέματα με βάση το επίπεδο επίπτωσής τους στην οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων δικαιωμάτων (ουσιαστικότητα εξωτερικής επίπτωσης)- για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Επιπλέον, τα ενδιαφερόµενα µέρη κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους, βαθμολογώντας κάθε θέμα, ανάλογα με το επίπεδο (βαθμό) επίπτωσης του Ομίλου στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον (σε κλίµακα από 1 έως 5), µέσω ενός online ερωτηµατολογίου.
Τα θέματα κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με τη σημαντικότητά τους χρησιμοποιώντας: α) την επίπτωση στην οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία, όπως αναγνωρίστηκε από τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη του Ομίλου ΟΤΕ και τα ενδιαφερόμενα μέρη, και β) την επίπτωση στην λειτουργία του Ομίλου και στις επιδόσεις βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αναγνωρίστηκε από την Ανώτατη Διοίκηση του Ομίλου.
Τα αποτελέσµατααποτελέσματα επικυρώθηκαν από τη ∆ιοίκηση του Οµίλου ΟΤΕ και εξετάστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, ενώ αξιοποιούνται στον προγραμματισμό δράσεων και στον σχεδιασμό της στρατηγικής του Ομίλου ΟΤΕ. Επιπρόσθετα, τα πιο ουσιώδη θέματα συμπεριλαμβάνονται στον χάρτη κινδύνων (βλ. ενότητα «Κίνδυνοι και Αβεβαιότητες για την Επόμενη Χρήση» της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης 2022).

Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει τα αποτελέσματα της ανάλυσης και τα θέματα που αναγνωρίστηκαν ως σημαντικά (τα 9 θέματα πάνω από το όριο «πολύ σημαντικά») για τον Όμιλο ΟΤΕ.
Πιο Σημαντικά:
Ασφάλεια και Απόρρητο δεδομένων
Ενέργεια, Εκπομπές και Κλιματική Αλλαγή
Διαχείριση Κινδύνων και Επιχειρηματική Συνέχεια

Πολύ Σημαντικά:
Ηθικές Επιχειρηματικές Πρακτικές
Υγεία, Ασφάλεια και Ευημερία Εργαζομένων
Ασφαλή και Υπεύθυνα Προϊόντα και Υπηρεσίες
Εξυπηρέτηση και Ικανοποίηση Πελατών 

Ασφάλεια και Διαχείριση Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας (Η/Μ)
Υπεύθυνες Εργασιακές Πρακτικές και Διαχείριση Εργαζομένων

Σχετικά Σημαντικά:
Βιώσιμα Προϊόντα και Υπηρεσίες για μια Ψηφιακή Κοινωνία
Ανθρώπινα Δικαιώματα
Οικονομική Επίδοση και Αντίκτυπος
Κυκλική Οικονομία
Διακυβέρνηση και Διοίκηση
Κατάρτιση και Δεξιότητες Εργαζομένων
Επικοινωνία με Τοπικές Κοινωνίες και Εκτίμηση Αντικτύπου από τη λειτουργία του Ομίλου
Υπεύθυνη Προμήθεια και Εφοδιαστική Αλυσίδα
Διαχείριση Νερού
Βιοποικιλότητα

Σε σύγκριση με τα σημαντικά θέματα που εντοπίστηκαν την προηγούμενη χρονιά (2021), το θέμα «Ασφαλή και Υπεύθυνα Προϊόντα και Υπηρεσίες» (προηγουμένως Ασφαλής και Υπεύθυνη Χρήση της Τεχνολογίας) αξιολογήθηκε πάνω από το όριο «σημαντικό», ενώ το θέμα «Κατάρτιση και Δεξιότητες Εργαζομένων» υποβαθμίστηκε. Το πρώτο θέμα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της υπεύθυνης επιχειρηματικής προσέγγισης του Ομίλου, ενώ το δεύτερο παραμένει μια κρίσιμη πτυχή της διαχείρισης του Ανθρώπινου Δυναμικού και αντιμετωπίζεται αναλόγως.
Όλα τα παραπάνω  θέματα έχουν επιλεχθεί έπειτα από επιμελή έρευνα ποικίλων πηγών, όπως η Αξιολόγηση Κινδύνων Κανονιστικής Συμμόρφωσης, η προηγούμενη ανάλυση ουσιαστικών θεμάτων, τα θέματα του κλάδου, σχετικά πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης κ.α. Στην προκαταρκτική διαδικασία δέουσας επιμέλειας, ο Όμιλος αναγνώρισε ενδεικτικούς κινδύνους και ευκαιρίες, πιθανές και υφιστάμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία, τους ανθρώπους και την κοινωνία που σχετίζονται με τις δραστηριότητές του (λειτουργία, προϊόντα, υπηρεσίες) και με τις επιχειρηματικές σχέσεις (business relationships) σε όλο το εύρος λειτουργίας και αλυσίδας αξίας, στον βαθμό του εφικτού.
Η διαδικασία ανάλυσης της ουσιαστικότητας από την Ανώτατη Διοίκηση του Ομίλου περιελάμβανε την εξέταση των κινδύνων και των ευκαιριών, καθώς και των θετικών και αρνητικών επιπτώσεων.
Ο Ενιαίος Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022, καλύπτει και τα 19 θέματα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα 9 που χαρακτηρίστηκαν ως σημαντικά (περιοχή σημαντικών και πιο σημαντικών στο παραπάνω διάγραμμα).

Δείκτες και Αξιολογήσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης
Ο Όμιλος ΟΤΕ ανταποκρίνεται στις ερωτήσεις και αξιολογήσεις αναλυτών σχετικά με θέµατα ESG και Βιώσιµης Ανάπτυξης, και συμμετέχει σε σειρά εθνικών και διεθνών δεικτών βιώσιµης ανάπτυξης/ESG, κατατάξεις και αξιολογήσεις.
Από το 2008, ο OTE, πληροί όλες τις απαιτήσεις και συµµετέχει στη σειρά χρηµατιστηριακών δεικτών FTSE4Good, που αξιολογούν και παρακολουθούν αναλυτικά την απόδοση εισηγμένων εταιρειών σχετικά με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα διακυβέρνησης (ESG).
Από το 2018, ο ΟΤΕ έχει βραβευτεί στην κατάταξη «Prime». Ο τίτλος αυτός απονέμεται σε εταιρείες των οποίων ο συνολικός βαθμός εταιρικής αξιολόγησης ESG ισούται με ή υπερβαίνει το όριο Prime («Άριστος») του κλάδου, όπως αυτό ορίζεται από τον Πίνακα Ταξινόμησης Κλάδων της ISS ESG, ο οποίος αντικατοπτρίζει το συνολικό μέγεθος της έκθεσης σε κινδύνους καθώς και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός κλάδου.
OTE has been upgraded to 'A' from 'BBB' in MSCI ESG Ratings assessment as of Σε «Α» από «ΒΒΒ» αναβάθμισε την αξιολόγηση του ΟΤΕ η MSCI ESG Ratings, τον Νοέμβριο του 2022, βάσει των επιδόσεων του σε θέματα ESG. Η MSCI ESG Research παρέχει εμπεριστατωμένη έρευνα, αξιολογήσεις και ανάλυση των επιχειρηματικών πρακτικών χιλιάδων εταιρειών παγκοσμίως σχετικά με το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση.
Από το 2010, ο ΟΤΕ συμμετέχει στην αξιολόγηση του διεθνούς δείκτη CDP για θέματα Κλιματικής Αλλαγής, αναρτώντας τις απαραίτητες πληροφορίες στην πλατφόρμα του. Κατά την αξιολόγησή του το 2022, ο ΟΤΕ έλαβε τη βαθµολογία «Β» (Management).
Από τον Ιανουάριο του 2023, ο Όµιλος OTE εντάσσεται για τέταρτη συνεχόµενη χρονιά στον διεθνή δείκτη για την ισότητα των φύλων, Bloomberg Gender Equality Index (GEI). Ο δείκτης GEI έχει ως στόχο την καταγραφή των επιδόσεων των εταιρειών που έχουν δεσμευθεί στη διαφάνεια και στη δημοσιοποίηση πληροφοριών για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων, μέσω πολιτικών και δράσεων.
Από τον Ιούλιο 2021, ο ΟΤΕ συµπεριλαµβάνεται στον ∆είκτη ATHEX ESG (ATHEX ESG Index) του Χρηµατιστηρίου Αθηνών, µαζί µε άλλες 35 εισηγµένες εταιρείες. Ο ∆είκτης παρακολουθεί την χρηµατιστηριακή απόδοση των εισηγµένων εταιρειών του Χ.Α. που υιοθετούν και προβάλουν τις πρακτικές τους σε θέµατα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) 

Διακρίσεις
Το 2022, οι εταιρείες του Ομίλου OTE έλαβαν πληθώρα βραβείων και διακρίσεων για τις επιδόσεις τους σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, ορισμένα εκ των οποίων παρουσιάζονται σε αυτή την ενότητα:
Ελλάδα
Hellenic Responsible Business Awards 2022, που διοργανώθηκαν από την Boussias Communications: Ο Όµιλος OTE έλαβε το Χάλκινο βραβείο για την πρωτοβουλία του «Ένας καλύτερος κόσμος για όλους, χωρίς διακρίσεις!» στην κατηγορία Διαφορετικότητα, Συμπερίληψη και Ίσες Ευκαιρίες., Bravo Sustainability Awards 2022, που διοργανώθηκαν από το QualityNet Foundation Ο Όμιλος έλαβε:
Βραβείο στην κατηγορία «Market» γα την πρωτοβουλία «#GrowYourBusiness - The Digital Sessions» με στόχο την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων., Βραβείο στην κατηγορία «Society» γα την πρωτοβουλία «you.grow internal talent program» για νέους εργαζόμενους.
Impact Business IT Excellence (BITE) Awards 2022, που διοργανώθηκαν από την Boussias Communications:Mεταξύ των 9 βραβείων που έλαβαν ο OTE και η COSMOTE -συµπ. του Χρυσού βραβείου «Network & Communications» που έλαβε ο Όµιλος ΟΤΕ- το «#GrowYourBusiness-The Digital Sessions» κέριδε το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Απασχόληση, Εκπαίδευση, Inclusion & Diversity»., «Sustainability Performance Directory» της QualityNet Foundation: Ο Όµιλος OTE περιλαµβάνεται στη λίστα «The Most Sustainable Companies in Greece 2022»., «Change the World list» του Fortune Greece: Ο Όµιλος ΟΤΕ περιλαµβάνεται στον κατάλογο του 2022 για τα «Προγράμματα Διαχείρισης Αποβλήτων»., HR Awards 2022: Βραβεία Platinum στις κατηγορίες «Learning & Development» και «Health & Well-Being».
Ρουμανία
CST Index 2022: Η Telekom Romania Mobile βραβεύτηκε στην κατηγορία «Gold» για τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης 2021., Community Index 2022: Η Telekom Romania Mobile έλαβε το Ασημενιο Βραβείο στη κατηγορία «Education for Career» για το έργο «Futureproof».

Συνολικά, το 2022, ο Όμιλος ΟΤΕ έλαβε πλήθος βραβείων και οι αντίστοιχες αναφορές στις βραβευμένες πρωτοβουλίες και τα προγράμματα του περιλαμβάνονται στις σχετικές ενότητες του Απολογισµού.


Κύρια Οικονομικά και Επιχειρησιακά Στοιχεία
Η διαφάνεια σχετικά με τις οικονομικές επιδόσεις επιτρέπει στον Όµιλο OTE να ενημερώνει τους επενδυτές σχετικά με τις επιτυχίες και τις μελλοντικές προσδοκίες του, και να προωθεί στρατηγικές αποφάσεις για την επέκταση και την αποτελεσματική διαχείριση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.
Ο συνολικός αριθµός των εργαζομένων του Οµίλου ΟΤΕ την 31η ∆εκεµβρίου 2022 είναι 10.714.
Τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ διαμορφώθηκαν σε στα 3.455,3 εκατ. ευρώ το 2022, αυξημένα κατά 3,6% σε σύγκριση με πέρυσι, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα, τα έσοδα σημείωσαν ισχυρή αύξηση κατά 3,6% και ανήλθαν σε 3.155,4 εκατ. ευρώ, χάρη στις θετικές επιδόσεις στις υπηρεσίες κινητής, έργων ICT, τηλεόρασης και στις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Τα έσοδα από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 1,2%, στηριζόμενα από τις συνεχείς επενδύσεις σε υποδομές δικτύων και στην εμπειρία των πελατών, ενώ τα έσοδα από έργα ICT σημείωσαν ισχυρή αύξηση 26,4%.
Στην κινητή Ρουμανίας, τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 306,4 εκατ. ευρώ το 2022, μειωμένα κατά 2,9% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω των σημαντικών μειώσεων στα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας.
Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του Ομίλου, πριν από αποσβέσεις, απομειώσεις, κόστη σχετιζόμενα με προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης και έξοδα αναδιοργάνωσης, διαμορφώθηκαν σε 2.035,1 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 3,6% σε σύγκριση με το 2021, κυρίως λόγω των υψηλότερων εσόδων και της αύξησης στα κόστη ενέργειας που προέρχεται από την παγκόσμια κρίση.
Το προσαρμοσμένο EBITDA μετά από μισθώσεις (AL) του Ομίλου ανήλθε σε 1.348,0 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 4,0%, με το περιθώριο να ανέρχεται στο 39,0% σε σύγκριση με 38,8% το 2021, λόγω των θετικών επιδόσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία. Στην Ελλάδα το προσαρμοσμένο EBITDA μετά από μισθώσεις (AL) ανήλθε σε 1.310,0 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 3,5% και το αντίστοιχο περιθώριο ανήλθε σε 41,5% κυρίως λόγω των υψηλότερων εσόδων. Η κινητή Ρουμανίας σημείωσε σημαντική αύξηση στο προσαρμοσμένο
EBITDA μετά από μισθώσεις (AL), κατά 24,6%, φθάνοντας τα 38,0 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 30,5 εκατ. ευρώ το 2021, αντανακλώντας κυρίως τις πρωτοβουλίες συγκράτησης του κόστους που εφαρμόστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους
Τα ενοποιημένα έξοδα για αποσβέσεις και αποµειώσεις ανήλθαν σε 795,1 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 667,6 εκατ. ευρώ το 2021. Κατά το 2022, έγινε έλεγχος απομείωσης της λογιστικής αξίας για την TELEKOM ROMANIA MOBILE. Ως αποτέλεσμα του ελέγχου απομείωσης, αναγνωρίστηκε ζημιά απομείωσης ύψους 115,9 εκατ. ευρώ στην ενοποιημένη κατάσταση αποτελεσμάτων στη γραμμή «Αποσβέσεις και απομειώσεις» (λεπτομέρειες στη Σημείωση 9 των Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων).
Τα λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων του Ομίλου ανήλθαν σε 590,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 812,3 εκατ. ευρώ το 2021. Η μείωση κατά 27,3% αντανακλά την προαναφερθείσα απομείωση στη Ρουμανία, καθώς και την αναστροφή της πρόβλεψης του 2021 ποσού 133,5 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με το συνταξιοδοτικό κλάδο του ασφαλιστικού ταμείου του ΟΤΕ για προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης προηγούμενων ετών.
Οι χρεωστικοί τόκοι και τα σχετικά έξοδα ανήλθαν στα 39,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 11,3%, αντανακλώντας κυρίως την ευνοϊκή εξέλιξη του μέσου κόστους δανεισμού.
O φόρος εισοδήματος του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 166,2 εκατ. ευρώ το 2022, μειωμένος σε σύγκριση με το 2021, λόγω χαμηλότερων κερδών προ φόρων. Την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ο Όμιλος κατέγραψε την αρνητική επίδραση από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή εισοδήματος από 24% σε 22% στη βάση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων
Τα Προσαρμοσμένα κέρδη χρήσης του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (κατανεμόμενα στους μετόχους της Εταιρείας) ανήλθαν σε 540,7 εκατ. ευρώ το 2022, αυξημένα κατά 9,8% σε σχέση με 492,4 εκατ. ευρώ το 2021.
Το 2022, οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις (AL), ανήλθαν σε 654,2 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 10,9% σε σύγκριση με το 2021, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε 597,1 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 23,8% αντικατοπτρίζοντας κυρίως τους χαμηλότερους φόρους που καταβλήθηκαν, την υψηλότερη κερδοφορία, τις βελτιώσεις στο κεφάλαιο κίνησης, καθώς και τις χαμηλότερες πληρωμές για προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης.
Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 726,7 εκατ. ευρώ την 31 Δεκεμβρίου 2022, μειωμένος κατά 7,0% σε σχέση με την 31 Δεκεμβρίου του 2021. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου αντιστοιχεί σε 0,5 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA μετά από μισθώσεις (AL). Η αποπληρωμή κατά τη διάρκεια του 2022 του ομολόγου με εναπομείναν ποσό 374,6 εκατ. ευρώ και απόδοση 2,375% σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση σε χαμηλότερο κόστος, οδήγησαν σε μείωση στο μέσο σταθμικό κόστος δανεισμού σε σύγκριση με το 2021. Καθώς η επόμενη σημαντική αποπληρωμή ομολόγου τοποθετείται τον Σεπτέμβριο του 2026, ο Όμιλος έχει μικρή έκθεση μεσοπρόθεσμα στην αύξηση των επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναθεωρημένη Πολιτική Αμοιβών προς του Μετόχους
Την 22 Φεβρουαρίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο αναθεώρησε την Πολιτική Αμοιβών προς τους Μετόχους. Η Πολιτική ορίζει τα παρακάτω:
«Με την προϋπόθεση ότι το εξωτερικό και το μακροοικονομικό περιβάλλον θα παραμείνουν σταθερά, η Εταιρεία σκοπεύει να καταβάλει στους μετόχους της, μέσω ενός συνδυασμού καταβολής μερισμάτων και Προγραμμάτων Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών (με σκοπό την ακύρωση τους), το 70%-100% των ετήσιων καθαρών ελεύθερων ταμειακών ροών. Από το 2023, το ποσό που θα διατίθεται σε μέρισμα θα αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον στο 50% της συνολικής αμοιβής των μετόχων και το εναπομένον θα διατίθεται σε επαναγορά ιδίων μετοχών.»
«To Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει τη χρήση των αποθεματικών από τις ταμειακές ροές που ενδέχεται να συσσωρευτούν μεσοπρόθεσμα μαζί με τα πλεονάσματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί»
“Η εφαρμογή της αναθεωρημένης πολιτικής αμοιβών προς τους μετόχους θα ξεκινήσει το 2023 και θα λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις των καθαρών ελεύθερων ταμειακών ροών για το τρέχον έτος, ήτοι το 2023, ως βάση υπολογισμού για την συνολική αμοιβή των μετόχων. Με τον ίδιο τρόπο, θα εφαρμόζεται η πολιτική αμοιβών και τα επόμενα χρόνια, δηλαδή η βάση υπολογισμού για την συνολική αμοιβή των μετόχων το 2024 θα λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις των καθαρών ελεύθερων ταμειακών ροών για το 2024 κ.ο.κ.».”
Με βάση την τρέχουσα πρόβλεψη για το 2023, οι καθαρές ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένεται να ανέλθουν περίπου σε 500 εκατ. ευρώ. Η συνολική αμοιβή των μετόχων (μέρισμα και ίδιες μετοχές) θα ανέλθει περίπου στα 425 εκατ. ευρώ.
Για το μέρος της αμοιβής των Μετόχων που αντιστοιχεί στο μέρισμα, προτείνεται η διανομή μερίσματος ποσού 0,5765 εκατ. ευρώ ανά μετοχή ή συνολικού ποσού 250 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό 0,5765 εκατ. ευρώ ανά μετοχή (α) υπερβαίνει το προβλεπόμενο από το άρθρο 161 του N. 4548/2018 ελάχιστο καταβλητέο μέρισμα, και (β) αντιστοιχεί στις 433.664.596 μετοχές, στις οποίες διαιρείται το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας.
Σημειώνεται ότι οι ίδιες μετοχές που κατέχει η Εταιρεία κατά την ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος δεν δικαιούνται μέρισμα. Επομένως, το μέρισμα που θα εγκρίνει η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2023 και αντιστοιχεί σε αυτές τις ίδιες μετοχές θα προσαυξήσει το μέρισμα των λοιπών μετόχων σύμφωνα με το νόμο.
Περαιτέρω, σημειώνεται ότι το υπόλοιπο ποσό, ήτοι περίπου 175 εκατ. ευρώ (με το ποσό αυτό να κυμαίνεται εντός εύρους 2% ανάλογα με το περιβάλλον της αγοράς και τις χρηματιστηριακές συνθήκες) ή περίπου το 41% του συνολικού ποσού που προτείνεται να διατεθεί στο πλαίσιο της Πολιτικής Αμοιβών των Μετόχων για το 2023, θα διατεθεί για την απόκτηση από την Εταιρεία ιδίων μετοχών υπό το τρέχον Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών.
Η προτεινόμενη διάθεση κερδών υπόκειται στις σχετικές διατάξεις του νόμου 4548/2018 και στην ισχύουσα φορολογική νομοθεσία.
Η πλήρης οικονοµική δραστηριότητα του Οµίλου για το έτος 2022 παρουσιάζεται στην Ετήσια Οικονοµική Έκθεση 2022.
Συμμετοχή στα Έσοδα 2022
Ελλάδα: 91%
Ρουμανία: 9%

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2022
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κλιματική Ουδετερότητα
Το κλίμα αλλάζει, η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται και απαιτείται επείγουσα παγκόσμια δράση. Ο Όμιλος ΟΤΕ δεσμεύεται να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στο κλίμα, αλλά και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιοποίηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος έχει θεσπίσει στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σε όλη την αλυσίδα αξίας του. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει βασικούς πυλώνες: εκπομπές αλυσίδας αξίας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή αποδοτικότητα και προϊόντα και υπηρεσίες ΤΠΕ με θετικές επιπτώσεις στην προστασία του κλίματος για τους πελάτες.

Σημαντικά Στοιχεία 2022:
Μείωση των εκπομπών κατά 89% από την κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με το 2017.
100% ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (εγγυήσεις προέλευσης και απευθείας προμήθεια.
-3% μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, ενώ η κίνηση δεδομένων αυξήθηκε κατά 26% σε σχέση με το 2021 (για Ελλάδα).
Περισσότερα από 300 εταιρικά οχήματα έχουν αντικατασταθεί με μοντέλα τεχνολογίας plug-in electric vehicles, ενώ 33 battery electric vehicles μισθώθηκαν πρόσφατα (για Ελλάδα).


Κυκλική Οικονομία
Για τον Όμιλο ΟΤΕ, η διατήρηση και η αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων αποτελεί βασική προτεραιότητα. Ο Όμιλος εφαρμόζει μια ολιστική προσέγγιση, η οποία ενσωματώνει τις έξι θεμελιώσεις αρχές της κυκλικής οικονομίας: σχεδιασμός, παραγωγή, χρήση, επισκευή, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Η προσέγγιση αυτή, καλύπτει τόσο τη λειτουργία το Ομίλου (δίκτυο τηλεπικοινωνιών, κέντρα δεδομένων, στόλος, γραφεία και καταστήματα), όσο και την αλυσίδα αξίας του. Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που υλοποιούνται αφορούν σε θέματα από τον σχεδιασμό των προϊόντων, των βιώσιμων προϊόντων και συσκευασιών, μέχρι τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων ΤΠΕ (ICT) και των λοιπών αποβλήτων.

Σημαντικά Στοιχεία 2022:
100% Βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων ΤΠΕ (απόβλητα που παράγονται από το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, το δίκτυο καταστημάτων, τα κτίρια και τα data centers).
Περισσότερα από 730.000 τεμάχια τερματικού εξοπλισμού (πχ. routers και αποκωδικοποιητές τηλεόρασης) και κινητών συσκευών συλλέχθηκαν μέσω προγραμμάτων «take-back» με στόχο την ανακύκλωση ή την ανακατασκευή τους.
Η αξιοποίηση ηλεκτρονικών εφαρμογών, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ομίλου, οδήγησε στην μείωση περίπου 4,4 εκατ. φύλλων χαρτιού (22 τόνοι χαρτιού) σε σχέση με το 2020.
Περισσότερο από 1,1 εκατ. πλαστικών μιας χρήσης αποφεύχθηκαν στα κτίρια γραφείων του Ομίλου στην Ελλάδα.
Ξεκίνησε η διαθεσιμότητα του 1ου βιώσιμου κατασκευαστικού τερματικού εξοπλισμού που φέρει την επωνυμία της COSMOTE.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμπερίληψη και Ίσες Ευκαιρίες στην εργασία
Ο Όμιλος ΟΤΕ παρέχει ένα βιώσιμο, αποδοτικό και τεχνολογικά προηγμένο εργασιακό περιβάλλον για τους ανθρώπους του. Ο Όμιλος έχει διαμορφώσει μια εταιρική κουλτούρα που αγκαλιάζει και προωθεί τις αξίες της Διαφορετικότητας, της Ισότητας και της Συμπερίληψης, διασφαλίζοντας παράλληλα μηδενική ανοχή στις διακρίσεις. Η ολιστική προσέγγιση του Ομίλου ΟΤΕ περιλαμβάνει δίκαιη απασχόληση, αμοιβές και παροχές, συνεργατική σχέση με τους εργαζομένους του, τα συνδικάτα και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, καθώς και στοχευμένες και ευαισθητοποιητικές πρωτοβουλίες. Για το σκοπό αυτό, οι πολιτικές και οι δράσεις αγγίζουν όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής των εργαζομένων, ενσωματώνοντας τη Δ, Ι&Σ σε όλες τις εργασιακές πρακτικές.

Σημαντικά Στοιχεία 2022:
41% γυναίκες εργαζόμενοι, 32% γυναίκες σε θέσεις ευθύνης.
97% των εργαζομένων καλύπτονται από Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
360 γυναίκες και 258 άντρες έκαναν χρήση της γονικής άδειας.
Ο Όμιλος περιλαμβάνεται για 4η συνεχόμενη χρονιά στον δείκτη Bloomberg LP Gender-Equality Index (GEI).

Ψηφιακή Κοινωνία για Όλους
Με σύμμαχο την τεχνολογία, ο Όμιλος ΟΤΕ βελτιώνει συνεχώς το αποτύπωμά του στην κοινωνία και δημιουργεί τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη. Με όραμά του μια ψηφιακή κοινωνία για όλους, επενδύει σε υπερσύγχρονα δίκτυα και υλοποιεί μικρά και μεγάλα ICT έργα, συμβάλλοντας καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Επιπλέον, υλοποιώντας στοχευμένες δράσεις και παρέχοντας τα κατάλληλα εργαλεία, παίζει καθοριστικό ρόλο στη ψηφιακή συμπερίληψη όλων των πολιτών. Με τον τρόπο αυτό, ο Όμιλος παρέχει τα κατάλληλα μέσα, συμβάλει στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, ενώ, ταυτόχρονα, προωθεί την υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας.

Σημαντικά Στοιχεία 2022:
910.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση σε υποδομές οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH).
99% πληθυσμιακή κάλυψη δικτύου 4G.
Περισσότερο από 80% πληθυσμιακή κάλυψη δικτύου 5G.
Θετική επίδραση στη ζωή περισσότερων από 6.5 εκατ. ανθρώπων µέσω πρωτοβουλιών ψηφιακής ένταξης.
Περισσότερα από 200.000 παιδία και εκπαιδευτικοί ανέπτυξαν ψηφιακές δεξιότητες μέσω πρωτοβουλιών εκπαιδευτικής ρομποτικής από το 2014.
Περισσότερες από 59.000 επιχειρήσεις & εργαζόμενοι ανέπτυξαν νέες ψηφιακές δεξιότητες μέσω της πρωτοβουλίας #growyourbusiness από το 2017.

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Όμιλος ΟΤΕ, ως θεμελιώδης κινητήριος μοχλός της επιχειρηματικής του δραστηριότητας και των λειτουργιών του, στοχεύει να αποτελεί σταθερά παράδειγμα ισχυρής εταιρικής διακυβέρνησης στο πλαίσιο ενός σταθερού Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου. Πέρα από τη συμμόρφωση με όλες τις σχετικές νομοθετικές και κανονιστικές απαιτήσεις, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη δομή διακυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει όλους τους σχετικούς ελέγχους, τα συστήματα διαχείρισης και τους μηχανισμούς που διασφαλίζουν την ομαλή και αποτελεσματική διαχείριση των δραστηριοτήτων του. Η βιωσιμότητα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του μοντέλου διακυβέρνησης, της επιχειρηματικής στρατηγικής και της οργανωτικής δομής του Ομίλου ΟΤΕ. Η υγιής εταιρική διακυβέρνηση, η υπεύθυνη επιχειρηματική και ηθική συμπεριφορά που περικλείει μια πληθώρα πτυχών, όπως η διαχείριση κινδύνων και συμμόρφωσης, η επιχειρησιακή συνέχεια, η υπεύθυνη αγορά και η εφοδιαστική αλυσίδα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα των δεδομένων, διαμορφώνουν την ολοκληρωμένη προσέγγιση του Ομίλου ΟΤΕ στη Διακυβέρνηση.

Σημαντικά Στοιχεία 2022:
100% των υποψήφιων συμβούλων ελέγχθηκαν, ανεξάρτητα από την αξία της αγοράς.
1.480 έλεγχοι ακεραιότητας προμηθευτών, συμβούλων και συνεργατών.
0 δικαστικές καταδίκες για θέματα διαφθοράς κατά του Ομίλου ΟΤΕ ή των υπαλλήλων του σε σχέση με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.
Περισσότεροι από 4.700 εργαζόμενοι του Ομίλου συμμετείχαν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης σε θέματα συμμόρφωσης.